Nyheter

Dam / 16 november 2022

Jamina Roberts inför avslutningen i huvudrundan

I kväll avgörs det om Sverige går vidare till EM-semifinal för första gången sedan 2014. För Jamina Roberts och kompani blir det en händelserik dag, med eventuell dramatik före och efter Sveriges match mot Kroatien.

Klockan 15.30 inleds den sista omgången i huvudrundan i Ljubljana. Hemmanationen Slovenien möter Ungern. För svensk del måste Slovenien vinna om de blågula ska ha en chans att nå semifinal.

Enligt Jamina Roberts blir det en utmaning att hålla fokus på rätt saker inför Sveriges match mot Kroatien klockan 18.00. Vid segrar för Slovenien och Sverige måste det svenska laget sedan hoppas på en norsk seger i matchen mellan Norge och Danmark klockan 20.30.

– Vi kan inte göra så mycket åt de andra resultaten. Vi fokuserar på vår match hoppas att vi får hjälp av de andra, säger vänsternian som i matchen mot Ungern gjorde nio mål och tolv assist.

– Matcherna mot Danmark och Norge flöt inte på för mig. Igår (måndag) lossnade det lite för mig, men det betyder ingenting inför matchen mot Kroatien. Men jag känner mig inte ur form eller trött, fortsätter Roberts som är en av fyra spelare i den svenska EM-truppen som var med senast Sverige nådde EM-semifinal 2014 i Ungern och Kroatien. De andra är Johanna Bundsen, Linn Blohm och Nathalie Hagman.

Vad skulle det betyda för er som lag att gå vidare till semifinal?

– Jättemycket. Vi känner att vi har mer att ge i det här mästerskapet. Om det skulle bli semifinal kommer vi inte dit som något blåbärsgäng, utan då skulle vi ha självförtroende med oss, även om vi kommer dit på grund av andra lags resultat. Vi känner oss redo för det och hoppas att resultaten går vår väg.

Kommer ni följa mötet mellan Slovenien och Ungern som spelas innan er match?

– Det är nästan oundvikligt att inte följa den i och med att den spelas i samma hall och precis innan vår match. Men vi ska försöka hitta en balans i det och inte bara sitta och titta på den matchen. Men givetvis kommer vi få med oss resultatet när vi spelar vår match, säger Roberts som fortsätter:

– Oavsett vad som händer vill vi vinna varje match. Det underlättar för oss om Slovenien vinner sin match innan vår. Men gör de inte det får vi försöka göra vårt ändå. Det finns en eventuell OS-kvalplats att spela om man slutar trea i gruppen.

Förutsättningar: De två bästa lagen i gruppen går till semifinal, lag tre går till match om femtepris och för lag fyra till sex är det färdigspelat efter dagens matcher. Hamnar två eller flera lag på samma poäng avgörs slutplaceringen på först inbördes möte mellan laget/lagen, sedan inbördes målskillnad, sedan inbördes gjorda mål och i nästa steg målskillnad totalt i gruppen. Sverige, Slovenien och Danmark har alla slagit varandra, men Sverige har bäst målskillnad inbördes.
• Slovenien går till semifinal om de vinner, Sverige tappar poäng och Danmark förlorar
• Sverige går till semifinal om Slovenien, Sverige och Norge vinner i dag
• Danmark går till semifinal om de tar poäng mot Norge eller om Slovenien tappar poäng mot Ungern

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån