Nyheter

Dam / 1 oktober 2022

Jennifer Johansson: ”Hänt väldigt mycket på kort tid”

Ikväll går Jennifer Johansson en minnesvärd match till mötes. När Sverige möter Brasilien i veckans andra landskamp gör 20-åringen sin A-landslagsdebut. 

– Jag ska bara njuta av det och göra mitt bästa, säger Kärra-fostrade Johansson.

På lördag klockan 16.00 möts Sverige och Brasilien i veckans andra träningslandskamp. För svensk del blir det också sista chansen att spela ihop sig innan EM-truppen ska presenteras på torsdag den 6 oktober.

För 20-åriga Jennifer Johansson blir dock matchen i Eskilstuna större än så. Dagens landskamp blir nämligen hennes första någonsin i A-landslaget.

– Det ska bli jättekul och jättespännande. Det är en stor grej, säger Johansson.

Till vardags representerar hon de regerande svenska cupmästarna Skuru IK. Under september månad gjorde hon tolv mål på 13 avslut i seriespelet, vilket räckte till en plats i Månadens lag i SHE.

Just effektiviteten framför mål kommer på tal när Johansson själv får frågan vilka som är hennes största styrkor på handbollsplan.

– Jag skulle säga att jag är ganska säker i läget. Bra speluppfattning.

Hur vill du beskriva säsongsstarten i Skuru?

– Lagmässigt har säsongsinledningen inte varit som vi önskat. Vi har haft lite otur med marginalerna. Men för min egen del har det gått bra, fortsätter Johansson som kom till Skuru och Stockholm efter sin gymnasieexamen våren 2021.

Dessförinnan hade hon bara representerat en enda handbollsförening i sitt liv; Kärra HF. Precis som landslagskollegan Jenny Carlson, samt herrlandslagets Jonathan Carlsbogård, fick Johansson sin uppväxt i plantskolan på Hisingen.

– Handboll är en stor del av livet i Kärra. När kompisarna började spela testade jag också på det, berättar Johansson som fortsätter:

– Egentligen kommer jag från en fotbollsfamilj. Jag började med fotboll först i Kärra KIF och familjen ville att jag skulle fortsätta med det. Men det var inte lika kul som handbollen. Jag var den första i min familj att spela handboll.

Hur reagerade din familj när du valde att prioritera handboll före fotboll?

– De har alltid varit stöttande. De tycker det är jättekul att kolla på handboll.

Varför tror du att Kärra HF har lyckats fostra så många bra handbollsspelare?

– Det är en familjär klubb som tror och vill satsa på sina spelare. Det finns bra förutsättningar för att lyckas. När man har sett att andra har gjort resan från Kärra till eliten blir man själv inspirerad.

I sin debutsäsong i Skuru förra året fick Johansson inte särskilt mycket speltid. Konkurrensen med Elin Hansson på vänstersex-positionen var stenhård och ledde till att hon fick sitta en del bänk.

Blev du överraskad när du togs ut till denna samlingen?

– Ja, det blev jag. Det finns väldigt många duktiga vänstersexor. Men det är roligt att få lite bekräftelse på det man gör.

Vid sidan av handbollen jobbar Jennifer på lunchrestaurangen Heat i Nacka.

– De är en sponsor till Skuru. Det passar bra med mina träningstider.

På plats i Eskilstuna för att bevittna dotterns historiska A-landslagsdebut finns Jennifer Johanssons mamma.

– Det är jätteskönt. Det är en trygghet för mig att hon kommer och kollar.

Det har gått fort för dig att nå A-landslaget…

– Ja, det har hänt väldigt mycket på kort tid. Jag ska bara njuta av det och göra mitt bästa.

Har du några ambitioner om att spela EM för Sverige i november?

– Ja, självklart vill man det. Men man får ta det som det kommer.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Emma Wallskog