Nyheter

Dam / 20 april 2022

Jenny Carlson: ”Kul att det äntligen kan gå ens väg”

27-åriga Jenny Carlson har fått jobba i uppförsbacke i många år. Men med regelbundna landslagsuttagningar och spel i Champions League kan hon nu konstatera att det blåser medvind. 

– Kul att det äntligen kan gå ens väg, säger mittnian. 

Ikväll kan Sverige säkra avancemang till EM 2022 som spelas i november i Nordmakedonien, Montenegro och Slovenien. Klockan 21.45 svensk tid väntar bortamatch mot Island i Reykjavik. En poäng räcker för att fira EM-biljetten.

– Som alltid blir försvar- och kontringsspelet viktigt. Det gäller att vi gör enkla mål och springer från start, säger Jenny Carlson som blev målbäst i Sverige i den senaste kvalmatchen mot Serbien.

Känner du att dina egna prestationer i landslagströjan blir bättre?

– Att vinna matcher är det viktigaste. Och det är jäkla kul att få vara med. Men självklart är det toppen när det också går bra för mig, svarar Kärra-fostrade Carlson.

Hennes nuvarande klubbadress är franska topplaget Brest Bretagne. Igår kom nyheten att hon stannar i klubben över nästa säsong.

– Jag kom till Brest i mars, så jag har bara varit där i en månad. Men jag trivs bra. Det är lärorikt.

Hon har tidigare representerat moderklubben Kärra HF, Lugi HF, Ringkøping Håndbold, EH Ålborg och Holstebro Håndbold. Idel spel i Skandinavien med andra ord.

Hur skiljer sig miljön i Frankrike och Brest?

– Det är stor skillnad. I Brest är det landslagsspelare på varje position. Kvaliteten på träningarna är högre och förväntningarna likaså. Det är en mer etablerad klubb än Holstebro.

Vilka intryck har du fått av den franska ligan?

– Jag tycker det är en bra liga. Det är mer individuellt spel än i skandinaviska klubbar. Det är kul att testa något nytt. Sen är handbollsintresset stort i Frankrike. Vi har cirka 4 000 åskådare på våra matcher.

I mars fick Jenny Carlson debutera i Champions League-sammanhang. Brest avancerade till kvartsfinal efter seger i dubbelmötet med Odense Håndbold.

– Det var såklart kul med första matchen i Champions League, även om motståndet inte var det roligaste. Odense hade jag mött några gånger.

Härnäst väntar dock världslaget Györ från Ungern.

– Det blir något helt annat. En stor omställning för mig, fortsätter Carlson fyllde 27 år i söndags.

Carlsons A-landslagsdebut skedde 2021 mot Spanien och sedan dess har hon blivit uttagen till ytterligare 23 matcher för Sverige. Ett gott kvitto för mittnian som kämpat sig tillbaka från korsbandsskador och kroniska tarmsjukdomar.

Hur stolt är du över dig själv?

– Det klart man är stolt. Att spela i landslaget är något jag alltid drömt om. Det är kul att det äntligen kan gå ens väg.

Avkast i Reykjavik sker klockan 21.45. Island är än så länge obesegrade på hemmaplan. Både Turkiet och Serbien besegrades tidigare i kvalspelet.

– Vi vet att detta är en tuff match. Island har bra stöd från sin publik och vi måste göra det bästa av den situationen. Men vi ser möjligheter till att vinna här också, avslutar Carlson.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån