Nyheter

Dam / 8 november 2022

Jessica Ryde: ”Mer än bara en handbollsmatch”

Sverige mot Danmark i handboll brukar bli sevärda drabbningar. Formstarka Jessica Ryde tror på en känslomässig match i Celje på tisdag kväll. 

– Många av oss har nära relationer med de danska spelarna, säger Ryde som själv spelar i Ikast Håndbold. 

Det är endast ett fåtal spelare i den svenska EM-truppen som ej har representerat någon dansk klubb. Elin Hansson, Evelina Eriksson, Nina Koppang och Clara Petersson Bergsten är de fyra undantagen. Statistik som ger tisdagens möte mellan Sverige och Danmark en extra krydda. 

Jessica Ryde bekräftar att det inte bara är två viktiga poäng på spel, utan även mycket prestige. Själv är hon lagkamrat med tre av spelarna i den danska EM-truppen. 

– Det är en kul match med mycket på spel. Många av oss har nära relationer med de danska spelarna. Det är mycket mer än bara en handbollsmatch. För oss blir det viktigt att inte rivas med i någon situation eller låta känslorna och nerverna styra, berättar Ryde som fortsätter:

– Det kommer vara mycket känslor och nerver från start. Sen tror jag det kommer att lossna spelmässigt för båda lagen.

Vilka är Danmarks styrkor?

– De har bra spelare på alla positioner. Sen har de olika typer av spelare på nio meter. Både halvdistansspelare, skyttar och genombrottsspelare.

Hittills har det gått strålande bra för det svenska försvar- och målvaktsspelet. I den andra halvleken mot Slovenien visade Sverige upp en ruggig defensiv, vilket underlättade för Ryde i målet, som i sin tur räddade 48% av avsluten i söndags.

– Alla vill fokusera på bara en prestation. Men jag måste fortsätta säga att den här fina starten hade varit omöjlig utan försvaret som jag har framför mig. Slovenien hade knappt krafter kvar till att skjuta igår (söndag), säger Ryde på måndagens pressträff.

Hur ser dialogen ut inför match mellan försvaret och målvakterna?

– Den är väldigt tillmötesgående. Alla lyssnar och är öppna för en dialog. Mot Slovenien blev det mycket fokus på Ana Gros som vi visste skulle skjuta hårt långt utifrån. Då lades taktiken efter att göra det så jobbigt som möjligt för henne. Är det anfall med mer fokus på genombrott anpassar vi oss efter det. 

Utveckligen från förra Europamästerskapet 2020 är stor, menar Ryde. 

– Tilliten till varandra har blivit större. Man kan lita på fler spelare och det är många som tar ansvar. Man vågar tänka kreativt och utanför boxen. Men vi återkommer hela tiden till att allt vi gör gör vi tillsammans. 

Vid seger går Sverige vidare med full pott till huvudrundan som spelas i Ljubljana. Vid förlust är det dock Danmark som har möjlighet att avancera med fyra poäng. Men då krävs serbisk seger mot Slovenien.

– Vi har visat i två matcher nu att vi spelar otroligt fysiskt både bakåt och framåt. Såklart vore det optimalt med tre segrar.

Avkast mellan Sverige och Danmark sker klockan 20.30 på tisdag kväll.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån