Nyheter

Dam / 13 december 2021

Johanna Bundsen: ”Finns inga tveksamheter”

Efter den magiska upphämtningen mot Norge har de svenska damerna ett mål i sikte. Två poäng mot Rumänien och så goda chanser som möjligt till en kvartsfinalplats. 

– Vi behöver vinna för att ha möjligheten att gå vidare. Det finns inga tveksamheter om det, berättar Johanna Bundsen. 

Förutsättningarna inför huvudrundans sista omgång är inte helt enkla. Men kort sammanfattat behöver Sverige med stor sannolikhet vinna för att ge sig själva chansen att gå vidare.

Vid seger slutar Sverige på åtta poäng och går till kvartsfinal om Norge eller Nederländerna vinner mötet som spelas klockan 20.30. Blir det oavgjort i den matchen är Sverige vidare om lagen gör max 30 mål och utslaget om lagen för 32 mål eller fler. Skulle Norge–Nederländerna sluta 31–31 behöver Sverige gå förbi Norge på total målskillnad (två mål skiljer just nu).

Johanna Bundsen och de övriga i det svenska landslaget är väl medvetna om att Sveriges öde till viss del ligger i Norges och Nederländernas händer.

– Vi ska vinna vår match. Sen om övriga resultat går vår väg är inget vi kan påverka. Vi får se vad som händer, säger målvakten på söndagens pressträff i Castellón.

Är det svårt att ladda om mentalt efter upphämtningen mot Norge?

– Nej, det tycker jag inte. Att ladda om till en sån här viktig match är inte svårt. Vi behöver vinna för att ha möjligheten att gå vidare. Det finns inga tveksamheter om det. Vi kommer vara väl förberedda.

Hur upplevde du lördagskvällen och krysset mot Norge? 

– Jag tycker vi gick in med en stor tro på oss själva. Vi hade såklart stor revanschlust från bronsmatchen i OS. Under matchens gång visade vi ingen respekt för fem öre. Vi höll oss till matchplanen och trodde på vårt spel fullt ut. Det kändes otroligt tryggt med alla som kom in och bidrog. Att vända ett underläge på två-tre bollar mot Norge tyder på en stark moral.

Vad är din kommentar på tränarnas drag att inleda med Evelina Eriksson i målet?

– Ett jättebra drag. Hon gör det bra i norska ligan och spelar mot dem till vardags. Tränarna har en tydlig plan hur vi ska spela och kommer alltid med lite olika taktiska drag inför viktiga matcher.

Hur var lördagskvällen efter slutsignalen?

– Den var inte så annorlunda mot andra kvällar. Men vi kom hem till hotellet lite senare än vanligt. Vi åt lite och hade ett snabbt möte om matchen. Sen gick vi upp på våra rum och försökte sova så tidigt som möjligt. Men det var ganska svårt. Själv somnade jag vid två-tiden.

Det var få målvaktsräddningar i matchen. Har du något bra svar på varför det blev så?

– Bra fråga. Jag kan bara prata för egen del. Jag tycker vi hade väldigt bra avslut. Men det var skickliga spelare vi mötte och tyvärr kan jag inte svara på varför vi inte hade fler räddningar. Jag hade gärna haft det. Förhoppningsvis blir det bättre på måndag.

Sveriges sista motståndare i huvudrundan är Rumänien. Ett lag som förlorade med elva bollar mot Norge men bara med uddamålet mot Nederländerna.

– Jag tycker inte det går att utläsa något av dem resultaten. Rumänien är ett bra lag och man vet aldrig var man har dem. Jag sitter själv och kollar klipp på dem just nu och de har skickliga individer. De är nog sugna på att ta poäng från oss så det blir en tuff match, avslutar Bundsen.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån