Nyheter

Dam / 5 december 2023

Johanna Bundsen: ”Inget jag tänker på i stundens hetta”

De svenska handbollsdamerna laddar för gruppfinal mot Kroatien. Johanna Bundsen tror på en fartfylld tillställning. 

– Kroatien kommer att ha lite mer bolltempo i sitt anfallsspel, säger Bundsen. 

Sverige kommer med full pott till tisdagens möte med Kroatien. Två segrar mot Kina och Senegal har gett hemmanationen en härlig start på världsmästerskapet.

– Vi har kommit in i det bra. Det har varit annorlunda motstånd mot vad man är van vid, och bra matcher för oss att få. Fyra poäng får vi vara nöjda med, berättar Johanna Bundsen.

Den svenska målvakten stod hela matchen mot Senegal. Hittills i VM har hon 19 räddningar på 42 avslut.

– 60 minuters speltid är man alltid redo för. Man vill ju spela såklart. Att räkna procent är inget som jag tänker på i stundens hetta. Jag tycker att jag har lite mer att ge. Första halvlek mot Senegal är jag inte riktigt nöjd med.

Precis som de flesta handbollsmålvakter lägger Bundsen stor tid på att analysera sina egna prestationer och kartlägga kommande motståndare.

– Det blir alltid några timmar av förberedelser. Jag sitter och kollar matcherna i efterhand och sen kollar jag ganska mycket klipp på våra kommande motståndare.

För Sverige stavas alltså nästa motståndare Kroatien. Bronsmedaljörerna från EM 2020 lär bli en tuff nöt att knäcka för Sverige.

– Det kommer att vara ett annorlunda tempo imorgon (läs tisdag) jämfört med söndagens match mot Senegal. Vi vill ju spela ett aggressivt och hårt försvarsspel och Kroatien kommer att ha lite mer bolltempo i sitt anfallsspel. Så förhoppningsvis blir det en matchbild som vi är lite mer vana vid. Det kommer nog att kännas lite mer som en normal handbollsmatch.

Under sin tid i A-landslaget har Johanna Bundsen aldrig förlorat mot Kroatien. Fem vinster lyder facit.

– Jag kommer knappt ihåg vår senaste match mot dem (EM 2022, reds. anm.). Men det känns skönt att vi har fem vinster på dem.

Under den gångna hösten har Johanna Bunden spelat i EHF Champions League tillsammans med IK Sävehof. Enligt Bundsen själv är Europacupspelet nyttigt för formen.

– CL-matcherna har varit bra för mig. Det är viktigt att möta den typen av spelare till vardags. Jag känner att jag har en ganska bra höstsäsong bakom mig. Jag är relativt nöjd med min insats på hemmaplan i Sävehof. Jag känner mig ganska trygg i mitt spel och övertänker inte. Nu är det bara att fortsätta på det spåret.

Moderklubben stavas anrika GF Kroppskultur från Uddevalla.

– Det är verkligen en handbollsstad. Anledningen till att jag kom in på handboll var för att det var så många i min klass som spelade handboll. Jag hade många kompisar i sporten. Egentligen var vi en fotbollsfamilj, minns Bundsen som fortsätter:

– Jag kommer ihåg när man sprang runt i hallen i Uddevalla på helgerna när det var match. Det var ju alltid veckans höjdpunkt. Jag bara goda minnen från min tid där, berättar Bundsen som 16 år gammal lämnade ”Kropps” för Sävehof.

Avkast i gruppfinalen mellan Sverige och Kroatien sker klockan 20.30 på tisdagskvällen i Scandinavium.

JOHANNA BUNDSENS FACIT MOT KROATIEN

16 november 2022: Kroatien, 31–27
7 juni 2017: Kroatien, 35–28
14 juni 2015: Kroatien, 27–21
7 juni 2015: Kroatien, 24–23
8 december 2014: Kroatien, 30–28

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån