Nyheter

Dam / 1 oktober 2020

Johanna Wiberg inför debuten som assisterande

Åtta år efter att hon valde att avsluta spelarkarriären är Johanna Wiberg tillbaka i landslaget som assisterande förbundskapten. I kväll gör den förra lagkaptenen sin första match på tränarbänken när Sverige ställs mot Polen i Lund. 

När Sverige inleder landslagshösten mot Polen i kväll gör Tomas Axnér och Johanna Wiberg sina första landskamper som förbundskapten respektive assisterande förbundskapten för damlandslaget. Debuterna sker dessutom i Sparbanken Skåne Arena där både Axnér och Wiberg haft tränaruppdrag för Lundalaget Lugi HF.

– Det kommer att kittla lite extra på ett positivt sätt. Men det hade det nog gjort om det var någon annanstans i Sverige också. Det blir första landskampen för mig, Tomas Axnér och Thomas Forsberg så det kommer att kännas extra. Spelarna kommer nog att känna samma sak eftersom det var länge sedan de spelade landskamp, säger Johanna Wiberg.

Som spelare var Johanna Wiberg en stor profil i landslaget. Den förra mittsexan spelade 145 landskamper för Sverige och var lagkapten mellan 2008 och 2012. Efter OS i London valde hon att avsluta spelarkarriären och nu, åtta år senare, är hon tillbaka i en ny roll som assisterande förbundskapten.

– Det är mycket som är sig likt. Det är fortfarande handboll vi håller på med där det handlar om att utvecklas, prestera och att vinna matcher. Sedan är det mycket runtomkring som är nytt, bland annat organisatoriskt. Det praktiska är strukturerat på ett bättre sätt.

Damlandslaget samlades i måndags och har genomfört flera träningspass inför landskampen mot Polen i Sparbaken Skåne Arena.

– Vi är nöjda! Vi har haft bra träningspass med mycket fokus på handboll, men vi har också fått till något fyspass. Vi har hunnit gå igenom det vi tänkt göra mot Polen, så det blir något slags examenstest ikväll om det satt sig i laget.

Vad förväntar du dig för match mot Polen?

– Det kommer nog att bli ett tufft spel mellan två fysiska lag. Vi har tryckt mycket på bära med oss tempot i första- och andrafas som såg fantastisk bra ut i Japan-VM förra året. Vi vill stå bra bakåt och ha samma tryck som i det senaste mästerskapet. Det blir en tuff match, Polen är stora och fysiska. Sedan vet vi inte riktigt vilka spelare de kommer med utifrån omständigheterna, men det ska bli superkul.

Hur kommer arbetet att se ut mellan dig och Tomas Axnér på tränarbänken ikväll?

– Tomas kommer att ha huvudfokuset. Jag kommer att ha nära kontakt med spelarna och vara beredd som stand-in om Tomas skulle vilja om jag drar något speciellt om försvarsspelet eller liknande.

Matchen mot Polen sänds på SVT Play och Svenskhandboll.se/play klockan 18.00.

Foto: Bildbyrån