Nyheter

Dam / 14 december 2023

Johanna Wiberg inför VM-semifinalen

Imorgon klockan 21:00 spelar det svenska damlandslaget sin andra VM-semifinal någonsin. Med åtta raka segrar i bagaget tar de sig an de regerande olympiska mästarna Frankrike. 

De franska handbollsdamerna har i många år varit ett av de bästa landslagen i världen. 2017 tog de VM-guld och året därefter vann de EM-guld. Sommaren 2021 vann de också sitt första OS-guld.

Ur en svensk synvinkel har de länge varit ett mardrömsmotstånd. Faktum är att Sverige bara har vunnit två av de senaste 20 landskamperna mot fransyskorna.

Enligt Sveriges assisterande förbundskapten Johanna Wiberg ligger Frankrikes stora styrka i deras bredd. I tisdagens VM-kvartsfinal mot Tjeckien gjorde till exempel samtliga 14 utespelare mål.

– Jag har precis suttit och kollat klipp på de franska spelarna. Det finns otroligt många duktiga spelare. Det är den ena efter den andra som är bra på nio meter. De springer konstant med hela laget och gillar att kontra. Gör vi det inte bra framåt kommer de att straffa oss direkt. Vi räknar med att de kommer ha kraft hela matchen, säger Johanna Wiberg på torsdagens pressträff i Herning.

Som tur är har Sverige aldrig varit mer formstarka. För första gången någonsin i damlandslagshistorien har man vunnit åtta raka landskamper. Framgångsreceptet stavas ett följsamt, aggressivt och fokuserat försvarsspel.

– Vi har alltid varit ett försvarsstarkt lag. I det här mästerskapet har vi fått ännu bättre träff bakåt. En del i det tror jag är att hela laget tar ansvar bakåt. Det är inte bara Anna Lagerquist i mitten, utan hela laget. Sen är vi fantastiskt duktiga på att ta till oss taktiken som läggs. Vi förbereder oss otroligt mycket. Alla Tysklands anfallsstarter hade vi sett på video innan och pratat om.

Kommer ni ha lika bra koll på Frankrike?

– Vi spelar först klockan 21.00 imorgon. Frågar du mig nu säger jag nej. Men frågar du mig imorgon innan matchen kommer jag säga ja. Vi har många timmar på oss.

Vidare rapporterar Wiberg att samtliga spelare i den svenska VM-truppen, med undantag för handskadade Daniela de Jong, finns tillgängliga för spel.

– Så som det ser ut just nu är alla redo.

Detta är andra gången som Sveriges damer spelar VM-semifinal. Vad betyder semifinalavancemanget för svensk handboll?

– Vi vet att det betyder jättemycket för svensk handboll. Jag är övertygad om att fler tjejer och killar kommer börja spela handboll när de ser vilka fantastiska förebilder som våra tjejer är. Speciellt de som var på plats i Göteborg och såg den kulissen.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån