Nyheter

Dam / 6 september 2023

Johanna Wiberg stannar till 2026

I våras förlängde Tomas Axnér sitt kontrakt som förbundskapten för damlandslaget till sommaren 2026. Nu har även assisterande förbundskaptenen Johanna Wiberg gjort samma sak. 

– Det är för roligt för att inte tacka ja, säger hon. 

I dag fyller Johanna Wiberg 40 år och får fira födelsedagen med en färsk förlängning av kontraktet som assisterande förbundskapten.

Wiberg var tidigare lagkapten i landslagets tills hon valde att avsluta karriären efter OS 2012, hennes sjätte stora mästerskap för Sverige. Totalt spelade hon 145 A- och 51 U-landskamper.

Våren 2020 stod det klart att hon skulle assistera Tomas Axnér, som tog över förbundskaptensrollen efter Henrik Signell. Efter elfteplatsen i EM 2020 har Sverige slutat fyra (OS 2021), femma (VM 2021) och femma (EM 2022) i de tre senaste mästerskapen.

– Damlandslaget har haft en väldigt fin utveckling under Tomas och Johanna och har aldrig tidigare visat sådan stabilitet i toppen. Vi siktar på att stanna i toppen och vara med och slåss om medaljerna framöver och det tror vi att vi kan göra med kontinuiteten i ledarstaben, säger landslagschefen Hanna Fogelström.

Sverige samlas den 9 oktober för första gången den här säsongen då EM-kval mot Färöarna i Uppsala (12 oktober) och mot Luxemburg (15 oktober) väntar. Sedan har Wiberg och de andra i landslaget ett hemmamästerskap att se fram emot.

– Det ska bli fantastiskt roligt att gå uppleva VM i Göteborg i december där vi hoppas att vi kan fortsätta att utmana de bästa nationerna. Känslan är att vi har startat en väldigt spännande resa tillsammans och det är den stora anledningen till att jag vill fortsätta att arbeta med svensk landslagshandboll, säger Wiberg som också lyfter fram samarbetet med Tomas Axnér som en viktig del i beslutet att förlänga.

– Vi har lärt känna varandra, hittat en struktur som vi fungerar och tydliga roller. Vi tycker båda att det är fantastiskt roligt att jobba med det här landslaget.

Text: Daniel Vandor
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån