Nyheter

Dam | Herr / 1 april 2021

Klart med motståndare i OS

För tredje gången i rad är Sverige med i både damernas och herrarnas OS-handboll. I dag blev det klart vilka länder som Sverige ställs mot i gruppspelet. 

Den 24 juli springer de svenska herrarna in i OS-premiären i Tokyo och det är också startskottet för 16 raka matchdagar – förhoppningsvis där Sverige är med och slåss hela vägen in till kampen om medaljerna.

Varannan dag herrar, varannan dag damer och från sexlagsgrupperna går de fyra främsta vidare till kvartsfinalerna.

På herrsidan blir det redan i gruppspelet en repris på VM-finalen i januari mellan Danmark och Sverige. De fyra övriga lagen i gruppen är Portugal, värdnationen Japan, Egypten och Bahrain.

– En intressant grupp där vi har goda möjligheter att placera oss bland de fyra första och på så sätt ta oss vidare, säger den svenska lagkaptenen Andreas Palicka.

Förbundskaptenen Glenn Solberg:

– Det är jättesvårt att på förhand spekulera i vad som är en bra eller dålig lottning. Danmark är världsmästare, Egypten spelade jämnt med både oss och Danmark i VM, Portugal besegrade oss med tio mål förra året och en hemmanation är ofta svår att möta. Vårt första mål är att gå till kvartsfinal och det tycker jag att vi har goda chanser till, lyckas vi med det kommer det ju att bli stentufft vilka vi än möter.

Damerna, som inleder den 25 juli, ställs mot Spanien, ROC (Russian Olympic Committee), Ungern, Frankrike och Brasilien.

– Det är absolut en tuff lottning, men den kunde också ha varit värre. Men vi är i en grupp med fem europeiska lag plus de sydamerikanska mästarna, så det blir fem väldigt tuffa matcher. Det finns ingen räddningsplanka i vår grupp. Frankrike och ROC är två guldkandidater som alltid är svåra att rå på, men det krävs också att vi får in fullträffar mot Ungern och Spanien om vi vill slippa ställas mot en gruppetta i en eventuell kvartsfinal, säger den svenska förbundskaptenen Tomas Axnér.

OS-GRUPPSPEL, HERRAR

Grupp A: Norge, Frankrike, Tyskland, Brasilien, Spanien, Argentina
Grupp B: Danmark, Sverige, Portugal, Japan, Egypten, Bahrain

Gruppspel: 24 juli, 26 juli, 28 juli, 30 juli, 1 augusti
Kvartsfinaler: 3 augusti
Semifinaler: 5 augusti
Bronsmatch och final: 7 augusti

OS-GRUPPSPEL, DAMER

Grupp A: Nederländerna, Montenegro, Norge, Japan, Sydkorea, Angola
Grupp B: Spanien, ROC, Ungern, Sverige, Frankrike, Brasilien

Gruppspel: 25 juli, 27 juli, 29 juli, 31 juli, 2 augusti
Kvartsfinaler: 4 augusti
Semifinaler: 6 augusti
Bronsmatch och final: 8 augusti

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån