Nyheter

Dam / 5 mars 2023

Knapp förlust i Montbeliard

Sverige föll på nytt mot Frankrike under söndagskvällen. 24–22 (13–10) skrevs slutsiffrorna i Montbeliard. 

I fredags i Strasbourg skrevs slutresultatet mellan Frankrike och Sverige 24–18. Idag, när landslagen möttes på nytt i Montbeliard, var det betydligt jämnare.

När det var mindre än två minuter kvar att spela stod det hela lika, 22–22. Dessvärre var det fransyskorna som ännu en gång drog det längsta strået. Vänsterhänte Laura Flippes satte två raka mål och avgjorde inför hemmapubliken, som idag var 6 400 till antalet.

– Man får inte glömma bort att vi spelar på bortaplan inför fullsatta läktare. Det är en fördel för Frankrike, berättade Sveriges förbundskapten Tomas Axnér efter slutsignal.

Sett över 60 minuter var dagens drabbning en klassisk försvarsmatch. Båda lagen gjorde en hel del tekniska fel i uppställt anfallsspel. För andra matchen i rad släppte Sverige endast in 24 mål – en bra siffra mot de regerande olympiska mästarna. Idag var det Jessica Ryde och Johanna Bundsen som vaktade den svenska kassen med bravur.

– Det var svårt för oss att vinna dueller mot de franska centrala försvararna. De var bra i duellspelet, precis som vi var i vårt försvarsspel. Tyvärr var de lite skarpare än oss på slutet, vilket avgjorde matchen. När det står 22–22 misslyckas vi med två inspel till linjen samt missar ett läge medan de gör två mål. Men återigen gjorde vi en väldigt bra defensiv match. Vi hade två bra målvakter och vi fick lite bättre betalt i vårt kontringsspel, menade Axnér.

Sverige spelade med två debutanter idag: Moa Boqvist och Matilda Forsberg. Dessutom fick Olivia Löfqvist komma in plan och spela för första gången i A-landslagssammanhang. Fyra spelare födda 2002 noterades också i matchprotokollet.

– Vi är många som drar lärdomar av den här matchen. Det var viktigt att våra unga spelare fick chansen att känna på vilken fysik som krävs när man möter ett lag som Frankrike. Det är hårt arbete framöver i gymmet som behövs om man ska klara av det här. Tyvärr slet vi i vårt uppställda anfallsspel. När våra unga skyttar var inne och sköt med kroppskontakt och mot täck låg ribban högt. Frankrike var väldigt pålästa bakåt, berättade Axnér som fortsatte:

– Jag är väldigt nöjd med matchen idag och vår prestation. Vi hämtade upp ett sex bollar stort underläge i andra halvlek och gav oss själva chansen att komma tillbaka. Det var väldigt positivt, fortsatte Axnér.

Bästa svenska målskytt blev Jennifer Johansson som hittade nätmaskorna fem gånger under kvällen. Den Kärra-fostrade Skuruspelaren var hundraprocentig framåt. Johansson slet även beundransvärt i defensiven.

– Det var väldigt kul att se Jennifer idag. Det var kul för henne att hon kunde gå in och göra den matchen, berömde Axnér.

För de svenska spelarna och ledarna väntar snart hemfärd. Två matcher har i veckan avverkats mot de regerande olympiska mästarna, med dubbla förluster som facit. 24–18 slutade fredagens möte i Strasbourg och idag slutade matchen 24–22.

Nästa samling för damlandslaget sker i april, då man spelar dubbla landskamper mot Danmark. Den 5 april möts Sverige och Danmark i Helsingborg.

– Vi lär oss mycket hela tiden och vet att vi har mycket kvar att jobba med. Men den här veckan fick vi nya svar på att vårt försvarsspel håller hög klass, avslutade Axnér.

FRANKRIKE–SVERIGE 24–22 (13–10)

Frankrike: Alicia Toublanc 6, Pauletta Foppa 3, Estelle Nze Minko 3, Chloe Valentini 3, Laura Flippes 2, Tamara Horacek 2, Lucie Granier 2, Oceane Sercien Ugolin, Déborah Lassource, Sarah Bouktit. 
Sverige: Jennifer Johansson 5, Jamina Roberts 5, Frida Rosell 4, Jenny Carlson 3, Carin Strömberg 2, Linn Blohm, Mathilda Lundström, Emma Lindqvist. 
Målutveckling: 5 min: 2–1, 10 min: 5–2, 15 min: 6–6, 20 min: 9–6, 25 min: 9–9, 30 min: 13–10, 35 min: 15–12, 40 min: 16–13, 45 min: 19–14, 50 min: 21–16, 55 min: 21–19, 60 min: 24–22.
Utvisningar, Frankrike:
 5 x 2 min. Sverige: 1 x 2 min.
Domare: Simona Stancu & Cristina Lovin, Rumänien.
Publik: 6 400 (Axone, Montbeliard).

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: FF Handball