Dam / 24 oktober 2024

Kontringsseger i Eskilstuna

Det var inget snack om saken när Sverige kastade igång den nya landslagssäsongen. Med eftertryck besegrade de Spanien i Eskilstuna. Slutsiffrorna skrevs 40–24 (24–10).
– Vi visste inte så mycket om Spanien. Så vi lade mycket fokus på oss. Och det gjorde vi bra, analyserade Evelina Eriksson efter slutsignal.

Sveriges handbollsdamer inledde på torsdagskvällen säsongen 2024-25. Spelplatsen var Volvo CE Arena i Eskilstuna och för motståndet stod Spanien.

Gästerna från den iberiska halvön kom med en orutinerad trupp. Blott två spelare från Spaniens OS-trupp 2024 spelade i kväll.

Sverige, som hade relativt dålig koll på de unga spanjorskorna, inledde trevande. 6–5 var ställningen efter exakt tio spelade minuter.

Därefter förvandlades matchen till en mycket ensidig historia. Hemmalaget kontrade sönder ett ineffektivt Spanien. Johanna Bundsen stod stabilt i mål och släppte endast in fem bollar mellan matchminut 10 och 30.

På 20 matchminuter gick alltså Sverige från ledning 6–5 till pausledning 24–10. Matchen var avgjord, och andra halvlek blev mest en transportsträcka till slutvisslan.

– Vi lärde oss vilka spelare vi mötte under matchens gång. Självklart blev det svårare att hålla skärpan i andra halvlek när vi ledde med så många bollar, menade målvakten Evelina Eriksson som spelade hela andra halvlek.

– Mitt mål var bara att rädda så många bollar som möjligt. Jag tänkte inte på vad det stod på tavlan.

Publiksiffran skrevs idag till 3 189, vilket är den näst bästa publiksiffran för damlandslaget på hemmaplan exklusive mästerskap.

– Det var en helt otrolig stämning. Jätteroligt att så många kom och stöttade oss. Det var bra tryck under nationalsången, fortsatte Eriksson.

Kvällens seger är också den största segern genom tiderna mot Spanien. Det gamla rekordet hämtades från niomålssegern 1983 då Sverige vann med 21–12 i OS-kvalet i polska Chorzow. Ann-Britt Furugård, som är materialförvaltare för det svenska damlandslaget idag, gjorde tre av målen.

Slutresultatet skrevs 40–24. Bästa svenska målskytt blev Linn Blohm med sex fullträffar.

Nästa match spelas nu på lördag i Gävle. Även då står Spanien för motståndet. Sett till kvällens matchbild bör Sverige gå in som kraftiga favoriter inför drabbningen i Gavlehovshallen.

Sverige har för övrigt sin samling i Gävle och lär anlända sent till staden under torsdagskvällen.

– På bussen tillbaka till Gävle kommer jag nog ringa ett samtal eller två. Sen planerar jag få lite sömn, avslutade Evelina Eriksson skrattandes.

SVERIGE–SPANIEN 40–24 (24–10)

Sverige: Linn Blohm 6, Jamina Roberts 5, Nathalie Hagman 5, Tyra Axnér 5, Daniela de Jong 4, Clara Petersson Bergsten 4, Olivia Löfqvist 3, Clara Lerby 3, Kristin Thorleifsdóttir 2, Jenny Carlson 2, Emma Lindqvist.
Spanien: Danila So Delgado 4, Paulina Perez 3, Ona Vegue 3, Ester Bosch 3, Maria Prieto O´Mullony 3, Lyndie Tchapchet 2, Carmen Arroyo 2, Paola Bernabé Cobos, Paula Agullo Pelegrin, Cristina Polonio Rincon.
Målutveckling: 5 min: 3–2, 10 min: 6–5, 15 min: 10–5, 20 min: 13–7, 25 min: 18–9, 30 min: 24–10, 35 min: 26–12, 40 min: 29–15, 45 min: 32–17, 50 min: 33–19, 55 min: 35–23, 60 min: 40–24.