Nyheter

Dam / 22 november 2018

Lagerquist: "Jag känner verkligen att det har lossnat"

Anna Lagerquist kliver in i sitt tredje mästerskap – och är bättre än någonsin. Försvarsklippan har blivit en av danska ligans bästa avslutare och ser fram emot EM som drar igång nästa vecka.

• • •

2012 vann Anna Lagerquist och Linn Blohm guld i U20-VM tillsammans och fyra år senare gjorde de sitt första seniormästerskap tillsammans, EM på hemmaplan. Den här tiden förra året var Blohm gravid och missade VM, där Sverige nådde semifinal och slutade fyra, men nu är det Blohm och Lagerquist som sköter mittsexpositionen i landslaget igen.
– Det ska bli jättekul att spela EM och vi kommer samlade med en bra känsla efter förra mästerskapet. Samtidigt var det ett resultat som var då och ingenting som kommer att ge oss någonting gratis nu. Vi måste verkligen göra jobbet i matcherna, både inför och under EM.
Sverige möter Montenegro, som coachas av den tidigare svenska förbundskaptenen Per Johansson, två gånger om i EM-uppladdningen. Den första matchen spelas i Trollhättan under fredagen och EM-genrepet äger sedan rum i Lisebergshallen i Göteborg på söndag. Dessutom kommer lagen att träna tillsammans under tisdagen innan flyget mot Nantes lyfter på onsdag nästa vecka.
– För oss handlar det om att hitta tajmingen i vårt spel och påminnas även om vi vet spelet. Vi har några nya spelare som ska matchas in också. Vi spelar alltid för vinst, men fokuset är på oss själva och vårt eget spel under de här dagarna.
– Montenegro är ett bra lag och Per känner ju till oss bra, så det gäller att vi kommer upp i rätt nivå så att vi kan åka till Frankrike med en bra känsla.
Lagerquist, som blivit en publikfavorit på grund av sitt offrande och aggressiva försvarsspel har under säsongen även tagit stora kliv framåt. Hon är en nyckelspelare i den danska ligatrean Nykøbing Falster och ligger sexa i MEP-ligan.
Det som kanske imponerar mest är avslutningsprocenten, som är en av de absolut högsta i hela ligan. Hon snittar på nästan fyra mål per match och har en målprocent på 81.
– Jag känner verkligen att det har lossnat. Förra året fick jag inte spela så mycket framåt, nu spelar jag nästan framåt 60 minuter per match och tycker att jag har utvecklats åt rätt håll. Samspelt med nio meter har blivit bättre och jag har blivit effektivare i avsluten.
Text: Daniel Vandor
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån