Nyheter

Dam / 21 november 2019

Landslaget på plats i Japan

För ett par timmar sedan anlände det svenska landslaget till Fukuoka där uppladdningen sker inför VM som drar igång i Kumamoto nästa lördag.

– Härlig att vara på plats, det kommer förhoppningsvis att bli häftiga veckor här, säger Anna Lagerquist.

• • •

Efter en 22 timmar lång resa via Kastrup, München och Tokyo anlände de svenska damerna till Fukuoka och platsen Sverige Olympiska Kommitté (SOK) valt som den bas för förläget för de svenska olympierna nästa år.

Förhoppningen är att handbollslanslaget då finns representerat av både damerna och herrarna, men där är vi inte än. Först väntar VM för damerna och beroende på utgången kan Sverige antingen direktkvalificeras (världsmästaren gör det) eller till OS-kvalet (lag 2–7 i VM). Eventuellt OS-kval spelas för Sverige i mars (damer) respektive april (herrar).

– Klart att vi vill tillbaka till Japan och spela OS, men det är inte där vårt fokus är nu. Vi är här för att gå så långt vi kan i VM och och tycker att vi har ett lag som kan vara med och slåss på samma sätt som för fyra år sedan. Om allt klaffar har vi alla möjligheter att gå riktigt långt, säger Anna Lagerquist, som var i såväl Tokyo som VM-orten Kumamoto förra sommaren med sitt danska klubblag Nykøbing Falster HK.

Strax efter ankomst åkte laget till träningshallen.

– Vi är nog många som är trötta efter resan, men det ska bli skönt och välbehövligt att få igång kropparna och sedan förhoppningsvis få en god natt sömn, säger Lagerquist.

17 av de 18 svenska spelarna är på plats – Linn Blohm insjuknade timmarna innan avresa och är för tillfället kvar i Malmö där laget samlades i tisdags.

– Hon åkte på släng av magsjuka, men tack och lov har ingen annan smittats och Linn har inte blivit sämre efter det. Men det var inte rätt varken mot henne eller övriga att sätta henne på den långa resan då, utan hon ansluter så fort hon tillfrisknat. Där känner jag ingen oro då vi har lång tid kvar till VM-premiären, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

Vad blir ert fokus de första dagarna? 

– Vi har startat med en väldigt lugn träning i dag för att väcka kropparna och kommer sedan att öka trycket successivt under de här dagarna och anpassa oss till dygnsrytmen här. Vi kommer också att ha sena träningar för att vänja oss vid speltiderna under VM. Handbollsmässigt fortsätter vi med det vi byggt upp under de senaste samlingarna. Vi har en trygghet i vårt spel där många varit med länge och vi ska nöta detaljer snarare än att hitta på en massa nytt.

Sverige spelar en landskamp i Fukuoka – mot Norge den 26 november.

– Ett riktigt vasst motstånd. Vi kommer också att ha två gemensamma träningspass med dem, likt vi hade med Montenegro förra året. Det gör att vi även kan nöta såväl anfalls- som försvarsspel mot motståndare i världsklass.

Svenska truppen till VM och spelschema

Text: Daniel Vandor