Nyheter

Dam | Herr / 3 september 2021

Landslagsspelarna som bytt klubbar i sommar

Klubblagssäsongerna börjar dra igång och flera av de svenska OS-resenärerna sedan hemkomsten från Japan bytt klubbar och i flera fall även ligor. Här är en sammanfattning över de klubbyten som har skett. 

På damsidan här det sex stycken av OS-resenärerna som bytt klubb, där fem av dem dessutom har bytt land:
• Mittsexan Linn Blohm har bytt Rumänien och Baia Mare mot Ungern och giganten Györi Audi ETO KC.
• Landslagets lagkapten Carin Strömberg, som också burit bindeln i Viborg HK de senaste åren, har flyttat till Frankrike och Neptunes de Nantes, där hon återigen blir klubbkamrat med Nathalie Hagman.
• Såväl Nina Dano som Emma Lindqvist har lämnat SHE och flyttat till Jylland i Danmark. Nya klubbadresser är Horsens HK respektive Herning-Ikast Håndbold. Dano svarade för två mål och Lindqvist för tre i veckans ligadebuter.
Rebecca Nilsson, som var reservmålvakt på plats i Tokyo, lämnar också SHE. Hon avslutade sin tid i Skuru, för den här gången i alla fall, med att vinna SM-guld och spelar numera i Bundesliga och Tus Metzingen.
• Melissa Petrén är den enda av de sex OS-damerna som byter klubb i samma liga. Efter två säsonger i Horsens HK spelar hon numera för Köpenhamn Håndbold där ytterligare en kvintett svenskor återfinns: Johanna Bundsen, Mikaela Mässing, Sofia Hvenfelt, Hanna Blomstrand och Olivia Mellegård. I ligadebuten tidigare i veckan, där Köpenhamn vann borta mot Holstebro (32–28) hade Petrén överlägset högst MEP och svarade för sju mål och sex assist.

Även flera tidigare svenska mästerskapsspelare, men som inte var med i OS, har bytt klubb i sommar: Mikaela Mässing (CS Minaur Baia Mare till Köpenhamn Håndbold), Filippa Idéhn (CS Minaur Baia Mare till Silkeborg-Voel KFUM), Bella Gulldén (Brest Bretagne till Vipers Kristiansand), Martina Thörn (Århus United till Odense Håndbold), Daniela Gustin (Horsens Håndbold till Sønderjyske Håndbold) och Angelica Wallén (Odense Håndbold till IK Sävehof).

Ytterligare tre spelare som kallades in till svenska truppen till den avslutande VM-kvalmatchen mot Ukraina i våras har gjort klubbyten: Linnea Pettersson (IK Sävehof till HSG Blomberg-Lippe), Jackie Moreno (Sønderjyske Håndbold till Borussia Dortmund) och Evelina Källhage (H65 Höör till Önnereds HK).

Bland U19-landslagets spelare har såväl Tyra Axnér (Lugi HF till Herning-Ikast Håndbold) och Charité Mumbongo (Kungälvs HK till Fleury Loiret HB) flyttat utomlands.

• • •

Fem av de svenska OS-deltagarna (inklusive reserverna på plats) har bytt klubbar i sommar:
• Linjespelaren Fredric Pettersson har lämnat Montpellier HB efter tre säsonger och återvänt till Fenix Toulouse.
Anton Lindskog, som tog plats i Bundesligas all star team förra säsongen spelar numera tillsammans med Hampus Wanne och Jim Gottfridsson i SG Flensburg-Handewitt. Lindskog spelade de senaste säsongerna i HSG Wetzlar.
• Champions League-vinnaren från december, Oskar Sunnefeldt, har bytt THW Kiel mot SC DHFK Leipzig.
• Jonathan Edvardsson, utsedd till förra säsongens mest värdefulle spelare i Handbollsligan, har lämnat moderklubben IK Sävehof för TSV Hannover-Burgdorf i Bundesliga.
• En av vårens bästa målvakter i Bundesliga, Tobias Thulin, har bytt SC Magdeburg mot TBV Stuttgart.

VM-spelarna Alfred Jönsson och Linus Persson har också nya klubbadresser. För Jönssons del blev det en flytt från tyska TSV Hannover-Burgdorf till danska Skjern medan Persson stannar i Frankrike. I stället för US Ivry är det nu HBC Nantes som gäller.

Philip Henningsson (HSG Wetzlar till IFK Kristianstad), Jerry Tollbring (Rhein-Neckar Löwen till GOG), Jonas Källman (Pick Szeged till SL Benfica), Jonathan Stenbäcken (Skjern Håndbold till IK Sävehof) och  Jesper Nielsen (Rhein-Neckar Löwen till Ålborg Håndbold) är fem andra tidigare mästerskapsspelare som bytt klubbar i sommar.

De spelar kvar i Rhein-Neckar Löwen respektive Bergischer HC den här säsongen, men det är redan klart att landslagets lagkapten Andreas Palicka och vice lagkapten Max Darj nästa säsong spelar i Paris Saint-German respektive Füchse Berlin.

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån (montage)