Nyheter

Dam / 15 december 2020

”Lärt mig extremt mycket”

Mästerskapsdebutanten Kristin Thorleifsdóttir är Sveriges målbästa niometersspelare i EM. Inför den sista matchen mot Frankrike berättar Rimboprodukten om lärdomarna från EM samt hur de ska ta sig an fransyskorna.
– Vi ska kriga för varandra och göra det vi är bra på, menar Thorleifsdóttir. 

Sverige har lagt helgens förlust mot Montenegro bakom sig och fokuserar nu fullt på EM:s sista uppgift. De regerande Europamästarna Frankrike väntar på tisdagskvällen. Ett nyttigt motstånd för Sverige att mäta sina krafter med.

– Frankrike är ett riktigt bra lag. De har extremt duktiga individer och står riktigt bra bakåt. Dessutom är de väldigt explosiva. Det blir tufft men vi ska kriga för varandra och göra det vi är bra på. Fokuserar vi på det ska vi ha en chans i den här matchen. Det gäller att krama ur den sista energin som finns nu i den här sista matchen, säger 22-åriga Kristin Thorleifsdóttir.

Thorleifsdóttir är fostrad i Rimbo HK men kan även stoltsera med klubbadresser som Rosersbergs IK, Skånela IF och H65 Höör. I somras flyttade vänsternian utomlands till danska Randers. A-landslagsdebuten kom mot Norge för ett drygt år sedan.

I EM har Kristin Thorleifsdóttir noterats för 16 mål, vilket ger henne en andra plats i Sveriges interna skytteliga bakom Linn Blohm. Men även om vänsternian är nöjd över sitt skytte har hon enligt sig själv en del annat att jobba på.

– Jag gör en del misstag. Mot Ryssland exempelvis är jag jättenöjd med mina sex mål. Men mina tekniska fel i den matchen gjorde att jag gick plus minus noll. Det är inte tillräckligt bra. Jag tycker jag har växt in i mästerskapet, match för match. Jag tror jag kommer ta med mig mycket härifrån. Jag ser väldigt positivt på den här upplevelsen och har lärt mig extremt mycket, fortsätter Thorleifsdóttir.

Hur lyder din analys av förlusten mot Montenegro?

– Vi startade matchen med att inte sätta våra lägen. Då fick vi kontringar emot oss i stället. Sen var inte tillräckligt bra bakåt för att hämta ikapp underläget. Dessutom gjorde vi alldeles för många tekniska fel.

Vad berodde de tekniska felen på?

– Svårt att säga. Vi snackade om det och kom fram att vi inte gick gör det. Vi var tveksamma och då får man inte frikasten med sig.

Vilken inställning har ni inför er sista match i EM mot Frankrike?

– Vi har allt att vinna. Det gäller för oss att bevisa för oss själva att vi är bättre än i söndags mot Montenegro. Det är viktigt att få med oss en god känsla till OS-kvalet nästa år.

Vad blir viktigt rent spelmässigt?

– Att släppa boll och göra jobbet för varandra. Få dem i rörelse bakåt och sedan ha lite kyla. Det tror jag blir extremt viktigt.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån