Nyheter

Dam | Ligalandslag / 8 september 2022

Ligalandslaget möter Finland två gånger

16 spelare har tagits ut till ligalandslaget som i slutet av månaden åker österut för att möta Finlands A-landslag i två matcher. 

– En bra mix av etablerade spelare och unga talanger, säger förbundskaptenen Jesper Östlund. 

I förrgår presenterade Tomas Axnér damlandslagets trupp till landskamperna mot Brasilien i Uppsala (29 september) och Eskilstuna (1 oktober). Parallellt med den samlingen kommer 16 spelare att åka till Finland med ligalandslaget, under ledning av Jesper Östlund, för att matcha deras A-landslag två gånger om. De inofficiella landskamperna spelas i Karis den 29 september och i Sjundeå dagen efter.

– Målet med samlingen är att allt ska vara så likt a-landslaget som möjligt både vad gäller förberedelser, spelsätt och belastning. Ligalandslaget ska vara en brygga över mot a-landslaget och det ska bli roligt att se det här laget i matchsammanhang mot Finland, säger Östlund som tillsammans med Axnér tagit ut spelarna som till vardags spelar i svenska SHE eller i Norge, Danmark eller Tyskland.

I truppen finns åtta spelare som tidigare spelat tävlingsmatcher för Sverige (Rebecca Nilsson, Sofia Hvenfelt, Vilma Matthijs Holmberg, Clara Petersson Bergsten, Isabelle Andersson, Charité Mumbongo, Alexandra Bjärrenholt, Nina Koppang), andra som har spelar landskamper eller tränat med a-landslaget men också 18-åriga Stella Huselius som inte varit med a- eller ligalandslaget tidigare.

– En bra mix av etablerade spelare och unga talanger som har potential att i framtiden etablera sig i landslaget, säger förbundskaptenen Jesper Östlund som med sig till Finland har Magnus Oscarsson Söder som assisterande tränare, Dan Beutler som målvaktstränare och Jenny Alm som fysioterapeut.

LIGALANDSLAGETS TRUPP

29 september: Finland A (18.00, Karis)
30 september: Finland A (18.00, Sjundeå)

Målvakter:
Rebecca Nilsson, Tus Metzingen
Sofie Börjesson, Vipers Kristiansand
Vänstersex: 
Linn Hansson, Önnereds HK
Stella Huselius, IK Sävehof
Mittsex: 
Vilma Matthijs Holmberg, Thüringer HC
Sofia Hvenfelt, Köpenhamn Håndbold
Olivia Löfqvist, Storhamar Håndball
Högersex:
Clara Petersson Bergsten, Skuru IK
Johanna Östblom, H65 Höör
Vänsternio:
Isabelle Andersson, H65 Höör
Frida Rosell, IK Sävehof
Charité Mumbongo, Viborg HK
Mittnio: 
Thea Stankiewicz, Århus United
Alexandra Bjärrenholt, Skuru IK
Högernio: 
Nina Koppang, IK Sävehof
Malin Sandberg, H65 Höör

Text: Daniel Vandor
Bilden: Vilma Matthijs Holmberg och Isabelle Andersson / Foto: Bildbyrån