Nyheter

Dam / 17 april 2021

Linn Blohm: ”Kan förvänta oss vad som helst”

Mittsexan Linn Blohm befinner sig mitt i ett spännande handbollsår. För 28-åringen väntar både Final 4 i European League och OS i Tokyo. Dessutom går flyttlasset i sommar till ungerska världslaget Györ.
– Det ska bli jättekul. Handbollsmässigt är det otroligt stort, berättar Blohm i en intervju inför VM-playoff mot Ukraina. 

Sveriges damlandslag är samlat igen för ett viktigt VM-kval. Blågult ställs mot Ukraina i ett avgörande dubbelmöte där segraren kvitterar ut en biljett till vinterns världsmästerskap i Spanien.

En av Sveriges mest formstarka spelare är Linn Blohm. Linjespelaren, som utsågs till årets spelare i svensk handboll 2020, gjorde ett starkt EM i Danmark och har hjälpt klubblaget Baia Mare till en plats i Final 4 i European League.

Där väntar semifinal mot Nathalie Hagmans Nantes. Matchen spelas den 8 maj och på Linn Blohms hemmaplan i Rumänien.

– Även om det inte är Champions League är det väldigt bra motstånd. Det ska bli jättekul att spela finalspel med Baia Mare, säger Blohm som efter de senaste årens framgångar får hårdbevakning av motståndarna i det rumänska seriespelet.

Är de oschyssta mot dig?

– Nej, inte oschyssta. Men jag hör att de fokuserar på mig. Det är alltid två personer som markerar mig. Men då får förhoppningsvis någon annan läget, fortsätter Blohm som glädjer sig över att vara samlat igen med landslaget.

– Det är jätteskönt att vara hemma igen. Det är alltid kul att träffa tjejerna. Vi har mycket att prata om. Det ska bil tio roliga dagar.

Under fredagen reste Sverige till Kiev och lördagen 16.00 svensk tid spelas det första kvalmötet mot Ukraina. Ett motstånd Blohm och kompani inte har stött på särskilt många gånger.

– Jag har en ukrainska i mitt klubblag men hon är inte med. Hon säger att det finns bra spelare men att de inte är med. Deras landslag är inne i en generationsväxling med mycket ungt. Därför kan vi förvänta oss vad som helst. Men jag kan föreställa mig att det blir lite mindre och snabba spelare.

Det låter ju lovande om Baia Mare-spelare inte blir uttagna?

– Haha, precis.

För Sverige är de två matcherna mot Ukraina de sista av tävlingskaraktär innan OS börjar i juli.

– Det här blir två jätteviktiga matcher för oss. Vi måste bygga vidare på det vi lyckades med i OS-kvalet och tro på det vi gör. Det är viktigt att hitta det spelet som Tomas (Axnér) vill att vi ska spela.

Kan du utveckla?

– Försvarsspelet och kontringsspelet har vi pratat mycket om. Första fas är viktigt i handboll och vi har Johanna Bundsen som är bra på långa utkast. Vi behöver göra fler lätta kontringsmål.

Efter säsongen med Baia Mare väntar en flytt för Linn Blohm. I höst börjar hon spela för världslaget Györ som är regerande Champions League-mästare.

– Det ska bli jättekul. Jag längtar på många punkter. Inte bara handbollsmässigt utan även privat. Det blir enklare för mig och min son då bortaresorna inte är lika långa i Ungern. Man lär sig att värdesätta såna saker när man spelar utomlands.

Det är rätt hård konkurrens i ett lag som Györ…

– Ja, det ser jag verkligen fram emot. I både Baia Mare och i Köpenhamn var jag nästan ensam linjespelare. Då saknar man den där extra taggningen på träningen. Jag vet att jag måste prestera. Sen har jag inte pratat något med Ambros Martin som är tränare. Men det är kul att vara med bland de absolut bästa. Handbollsmässigt är det otroligt stort att spela i Györ.

Förbundskapten Axnér har flera gånger betonat vikten av att ha spelare i de stora klubbarna. Nu blir du en av dem. Vad kommer du lära dig?

– Rutin framförallt. I Champions League och nu i Final 4 i European League möter man samma spelare som i landslagsmästerskapen. Man utvecklas som spelare och lär känna motståndarna bättre. Det är superviktigt.

Vad är det bästa med den här landslagsveckan?

– Att spela. Jag älskar att spela. Jag hade gärna spelat match imorgon (fredag), skrattar Blohm och avslutar.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån