Nyheter

Dam / 30 maj 2019

Mässing: "Vill väldigt gärna till Japan"

Den mest händelserika säsongen i karriären är nästan över. Två matcher återstår – och målet är att säkra en VM-biljett.
– Klart att vi siktar på att slå Slovakien, säger storskytten Mikaela Mässing.

• • •

Landslagsdebut i Sydkorea under sommaren, EM-debut i december, utsedd till årets komet i svensk handboll, tvåa i SHE:s skytteliga, 18 fullträffar på två matcher mot Ryssland i mars, vänsternia i säsongens all star team och framröstad till ligans mest värdefulla spelare.
Det har onekligen varit en år att minnas för Mikaela Mässing.
– Jättekul att ha fått uppleva så mycket och det är väl någonstans ett kvitto på att jag gjort någonting bra. Jag hade nog inte kunnat gissa att det skulle gå så här bra, säger 25-åringen.
– Samtidigt finns det en stor besvikelse för att det inte blev som vi hade tänkt oss i slutspelet. Det var en stor besvikelse att åka ur, vi hade förväntat oss att gå längre men det blir inte alltid som man tänkt sig.
Mässing och hennes H65 Höör körde över regerande mästaren Sävehof i den första semifinalen, men föll sedan i tre raka matcher och klubblagssäsongen tog slut för nästan en månad sedan. Och matchen mot Norge i tisdags missade hon på grund av en förkylning.
– H65 har haft uppehåll så jag har försökt hitta andra lösningar för att hålla igång. Fys- och styrkebiten har jag skött på egen hand, sedan har jag tränat med Lugi och med IFK Kristianstad damlag. Svårt att veta var jag står just nu, men det har känts bra på träningarna.
Nästa säsong kommer Mässing att spela för tyska Thüringen och flyttlasset går till Erfurt om en dryg månad. Hennes nya klubb slutade tvåa i ligan, på sämre målskillnad än ettan, och vann cupen.
– Det ska bli jättekul att komma tid. Jag var nyss nere och hälsade på och fick en väldigt bra uppfattning av både staden och spelarna.
Men innan hon drar söderut väntar två VM-kvalmatcher mot Slovakien, ett land som Sverige inte mött så många gånger.
– Min nya tränare är också förbundskapten för Österrike som spelade mot Slovakien tidigare i veckan. Jag har fått lite information från honom, sedan har vi också gått igenom video på dem. Än så länge har vi fokuserat på deras försvarsspel.
Och vad kan du säga om det? 
– De har ett offensivt, aktivt och ettrigt försvarsspel. Ofta går de högt upp med sina treor, skickar man in linjen mellan dem stöter de i stället högt med sina tvåor.
Hur ska ni ta er förbi dem? 
– Det gäller att släppa boll snart och hitta nya löpvägar. Vi måste stega mycket och ha en stor vilja att göra mål.
Hur gärna skulle du vilja åka till Japan i december? 
– Väldigt gärna. Men först måste vi ta oss dit och sedan måste jag i så fall bli uttagen.
Första kvalmatchen mot Slovakien spelas i nya Brinova Arena Karlskrona på lördagen och returen spelas i slovakiska Sala på nationaldagen.
Text: Daniel Vandor
Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån