Nyheter

Dam / 11 april 2023

Mathilda Lundström om första säsongen utomlands

Högerkanten tillika 26-åringen Mathilda Lundström är sedan mars månad tillbaka i A-landslaget. Inför tisdagens drabbning med Danmark berättar hon om vardagen i Silkeborg och hur det är att vara tillbaka i Blågult.

– Det är fantastiskt. Att få chansen att göra det här igen efter min korsbandsskada är otroligt roligt, berättar Lundström. 

Det var november 2021 som Mathilda Lundström, då i IK Sävehof, drog korsbandet. Drömmen om VM-spel i Spanien i december gick i kras och en tuff och lång rehab väntade högersexan, som sommaren 2022 bytte Sävehof mot danska Silkeborg-Voel. I höstas gjorde hon efterlängtad comeback på handbollsplan.

Hur är det att vara tillbaka både på handbollsplan och i A-landslaget?

– Det är fantastiskt. Att få chansen att göra det här igen efter min korsbandsskada är otroligt roligt. Jag hade det här som mål när jag skadade mig och har arbetat hårt för att vara här igen, berättar Lundström.

Hur var det att byta klubb mitt i rehaben?

– Det var lite oklart till en början och absolut en liten stress. Men när jag lämnade Sävehof för Danmark kunde jag sakta men säkert fokusera på handbollen. Jag hade ett bra team som väntade på mig i Silkeborg. Bland annat en fystränare som körde med mig individuellt. Han lade upp en plan för hur jag skulle komma tillbaka. Jag var trygg i dem besluten som togs och det har visat sig gå bra.

Utöver Sävehof har Lundström även representerat Skuru IK och Spårvägens HF i den svenska högsta serien. Moderklubb är Skogås HK.

Du gör din första säsong utomlands. Hur ser du på dina prestationer hittills i Silkeborg?

– Jag har inte haft så höga förväntningar på mina egna prestationer, eftersom det var oklart hur lång tid det skulle ta med knät. Men det har gått bra både för knät, mig själv och laget. Vi tog ett historiskt brons i Final 4 i danska cupen och är klara för slutspel. Att få uppleva det är jättekul. Man märker att handbollen är tuffare och snabbare i Danmark.

Silkeborg-Voel slutade på åttondeplats i grundserien och är därmed det lägst rankade laget i slutspelet. Slutspelet i Danmark spelas med två grupper á fyra lag. De två bästa lagen i respektive grupp går vidare till semifinal.

Har ni några målsättningar i slutspelet?

– Vi är ju lägst rankade och har hamnat i en otroligt tuff grupp. För oss handlar det om att ta en match i taget och slåss som underdogs, fortsätter Lundström som till vardags bor i centrala Silkeborg med sin sambo.

– Det är jättefin stad med många härliga restauranger och miljöer. Väldigt bra promenadmöjligheter. Det är rogivande att vara ute i fin natur.

På tisdag kväll går damlandslagets säsong i mål. Vårens sista landskamp ska avverkas och Sverige gästar Danmark i Royal Arena i Köpenhamn.

– Danmark spelar på hemmaplan med 10 000 åskådare på plats. Det är alltid kul när man ska spela i en sån arena. Som vanligt blir det viktigt att stänga bakåt och leta bra kontringsmöjligheter.

Sverige och Danmark möttes i Helsingborg förra veckan. Då gick Sverige segrandes med 34–30.

Tror du danskorna kommer revanschsugna till spel?

– Absolut. Det tror jag.

Vad blir viktigast i försvarsspelet?

– Fokus blir ju som sagt att få träff bakåt. I dem lägena som vi inte hinner få träff ska vi försöka få två armar upp och täcka avslut. Alla såna kommunikationer blir otroligt viktigt. Förra matchen fick deras mittsexor göra en del mål i början. Där behöver vi ha bättre koll.

Avkast mellan Danmark och Sverige sker klockan 21.00 på tisdag kväll. Matchen spelas i Köpenhamn och visas ej på någon svensk kanal.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån