Nyheter

Dam / 7 december 2023

Nathalie Hagman: ”Kan bidra med ännu mer”

Sverige kliver in i huvudrundan ikväll med tre raka segrar i bagaget. Nathalie Hagman leder den interna svenska skytteligan och är redo att bidra med fler fullträffar.

– Jag vet att jag kan bidra med ännu mer, säger Sveriges skyttedrottning. 

Med 14 gjorda mål leder Nathalie Hagman Sveriges interna skytteliga i VM. Både högersexan och Sverige har fått en smakstart på världsmästerskapet.

– Att gå vidare från gruppspelet med full pott var det första delmålet. Nu lägger vi fokus på huvudrundan, där framför allt Ungern och Montenegro väntar, menar Hagman.

Vad har varit höjdpunkten på plan hittills?

– Publiken. Det är väldigt lyxigt som svensk damhandbollsspelare att spela inför 8 500. På lördag hörde jag att det kommer runt 10 000. Det är häftigt att se klipp i efterhand. Det är verkligen inte många gånger man får såna upplevelser.

Och vad har varit höjdpunkten utanför plan hittills?

– Att få vara i Sverige. Vi bor jättebra i Göteborg med en fantastisk utsikt. Vi handbollsproffs är ju typ aldrig hemma i Sverige, så alla dagar man kan få här är bra, berättar Hagman som under onsdagen besökte Liseberg tillsammans med landslaget.

Hur mår kroppen efter tre spelade gruppspelsmatcher?

– Den mår bra. Jag känner inga skavanker, även om jag märker att kroppen har använts. Vi har bytt ganska bra på kantpositionerna.

Hur vill du kommentera din egen start på VM?

– Bra, samtidigt som jag vet att jag kan bidra med ännu mer. Vi kanter har generellt inte fått jättemycket att jobba med, men jag försöker dra dit mina avslut, fortsätter Hagman som har gjort 14 mål på 17 avslut, vilket är ett av det bästa målsnittet i VM.

Med tanke på att Hagman tog hem hela skytteligan i VM 2021 är motståndarlagen väl medvetna om hennes kapacitet.

– Det kan vara ett taktiskt drag av motståndarna att öppna upp brett istället för att släppa kanterna, som hon säger själv.

Moderklubb är BK Söder från Stockholm. I Sverige har Hagman även representerat Skuru IK och Lugi HF. Sedan 2014 har Hagman bott utomlands. Numera håller hon till i rumänska Valcea, där även landslagskollegan Daniela de Jong spelar.

– Det bästa med att bo utomlands är upplevelsen av att få möta olika kulturer, länder och städer. Jag har spelat med många nationaliteter och som människa har jag lärt mig mycket av det. Jag har en tvillingsyster som bor kvar i Stockholm och hon har fått möjligheten att besöka mig i alla städer som jag har bott i. Bara en sån grej är väldigt roligt. Sen kommer Stockholm alltid finnas där och det är nog den staden jag kommer att bo i.

Varför blev det handboll för dig?

– Jag höll på med det mesta när jag var liten. Dans, innebandy, ishockey. Men jag fattade tyckte för handboll och fotboll. Ganska länge trodde jag att det skulle bli fotboll, men av någon anledning blev det handboll ändå. Det var säkert någon i skolan som gjorde att det blev så.

Första matchen i huvudrundan spelas mot Kamerun på torsdag kväll klockan 20.30. Sverige och Kamerun har aldrig möts tidigare.

– Det är såklart en match vi ska vinna. Det ska bli väldigt kul att spela ytterligare en match i Scandinavium.

SVERIGES INTERNA SKYTTELIGA I VM

1. Nathalie Hagman, 14 mål
2. Jamina Roberts, 13
3. Jenny Carlson, 10
4. Nina Dano, 6
4. Nina Koppang, 6
4. Olivia Mellegård, 6
4. Sofia Hvenfelt, 6
8. Linn Blohm, 5
8. Emma Lindqvist, 5
8. Mathilda Lundström, 5

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån