Nyheter

Dam / 5 april 2023

Nathalie Hagman: ”Tar en säsong i taget”

På onsdag kväll spelar Nathalie Hagman sin 200:e A-landskamp för Sverige. Därmed sällar hon sig till en exklusiv skara spelare. 

– Det är inget man tänker på just nu, men det är säkert något man kommer att blicka tillbaka på när man lägger av, säger Hagman inför hemmamatchen mot Danmark. 

Inför onsdagens landskamp mellan Sverige och Danmark är det endast sex spelare på damsidan som har representerat Sverige i minst 200 A-landskamper. Bland dem Jamina Roberts.

I Helsingborg Arena på onsdagskvällen blir högersexan Nathalie Hagman den sjunde.

– Det är inget man tänker på just nu, men det är säkert något man kommer att blicka tillbaka på när man lägger av. Det är jättekul att spela för landslaget och det här är ett bevis på att man har varit med länge, berättar Hagman som alltså gör sin 200:e A-landskamp mot Danmark.

Hagman A-landslagsdebuterade 2009 i Ungern. Högersexan är fostrad i BK Söder som hon lämnade 2007. Därefter blev det fyra respektive tre säsonger i Skuru IK och Lugi HF. Numera spelar hon för det franska topplaget Neptunes de Nantes, tillsammans med bland annat landsmaninnorna Anna Lagerquist och Carin Strömberg.

Det var 14 år sedan du debuterade i landslaget. Hur ser du på fortsättningen?

– Det är en svår fråga. Jag tar en säsong i taget. Så länge jag tycker det är kul vill jag vara en del av landslaget. Kommande säsong väntar ett hemmamästerskap som jag jättegärna vill delta i. Sen gäller det ju också att Tomas (Axnér, förbundskapten) vill ha med mig. Jag försöker inte tänka så mycket på det utan bara köra på.

Till sommaren byter Hagman Frankrike mot Rumänien och Neptunes de Nantes mot Ramnicu Valcea.

– De spelar en rolig och fartfylld handboll i Valcea. Jag hade ett bra snack med tränaren där och det kändes väldigt bra, säger Hagman, som också kommer sin partner och framtida lagkamrat Daniela de Jong närmare.

– Nästa säsong har jag och Daniela en möjlighet att ha en vardag ihop. Det betyder mycket för mig, fortsätter Hagman.

Med 120 gjorda mål leder Hagman skytteligan i den franska högsta serien. Att 31-åringen kan hitta nätmaskorna är ingen nyhet för de som har följt det svenska damlandslaget de senaste åren. Faktum är att Hagman är den fjärde bästa målskytten i landslagshistorien med totalt 711 mål.

Hur ser du på din säsong i Nantes? Ni ligger trea i ligan och kom till kvartsfinal i European League…

– VI har haft en ganska fin säsong i laget, även om uttåget mot Dortmund i European League var oerhört tungt. Jag är absolut nöjd med mina egna prestationer.

På onsdag kväll väntar möte med Danmark i Helsingborg och nästa vecka på tisdag möts lagen på nytt i Köpenhamn. Då avslutas också damernas landslagssäsong.

– Vi vill framför allt testa av saker och bygga ett självförtroende i laget inför hemmamästerskapet i vinter. Vi vill ta nästa steg och då krävs det bra prestationer mot nationer som är rankade över oss, menar Hagman.

I den senaste samlingen i mars förlorade Sverige två gånger om mot de regerande olympiska mästarna Frankrike.

Hur ser du på Danmark som lag kontra Frankrike?

– De spelar lite mer som oss, jämfört med Frankrike, som spelar med lite mer duellspel och har ett aggressivt försvarsspel. Danskorna har lite mer fart i spelet och spelar lite mer traditionellt skandinaviskt.

Hagman spelade bara den ena matchen mot Frankrike under förra samlingen. Dessvärre kom högersexan sällan till några rena lägen.

Hur ska ni göra för att sätta dig i fler lägen?

– Oj, det är svårt att svara på. Det gäller att vi vinner våra dueller och släpper boll. Mot Frankrike blev vi lite låsta, vilket orsakade mycket tekniska fel. Det måste vi förbättra, annars får vi färre avslut på mål än våra motståndare. Speciellt när man möter toppnationerna.

FLEST A-LANDSKAMPER

1. Åsa Mogensen (Eriksson), 254 A-landskamper
2. Kristina Flognman, 225
2. Mia Hermansson-Högdahl, 225
4. Isabelle Gulldén, 224
5. Jamina Roberts, 212
6. Matilda Boson, 210
7. Nathalie Hagman, 199
8. Kristina Jönsson, 183
9. Gunilla Olsson-Friberg, 181
10. Linnea Torstenson, 177

FLEST LANDSLAGSMÅL

1. Mia Hermansson-Högdahl, 1 153 mål
2. Åsa Mogensen (Eriksson), 1 108
3. Isabelle Gulldén, 846
4. Nathalie Hagman, 711
5. Linnea Torstenson, 655
6. Lina Olsson-Rosenberg, 535
7. Jamina Roberts, 524
8. Matilda Boson, 515
9. Katarina Chrifi (Arfwidsson), 493
10. Johanna Ahlm, 460

FLEST MÅL I EN LANDSKAMP

1. Nathalie Hagman, 19 mål (9 december 2021, Kazakstan)
1. Nathalie Hagman, 19 (5 december 2021, Puerto Rico)
3. Nathalie Hagman, 17 (12 december 2018, Ryssland)
4. Nathalie Hagman, 14 (11 december 2015, Kuba)
4. Nathalie Hagman, 14 (12 augusti 2016, Nederländerna)

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån