Nyheter

Dam / 30 september 2020

Nina Dano redo för landslagsdebuten

I våras blev hon uttagen till Sveriges OS- och EM-kval – som sedan först sköts upp och sedan helt ställdes in. Nu är det äntligen dags för landslagsdebut för Nina Dano som är den av de svenska spelarna som möter Polen i morgon. 

Veckans landskamper mot Polen (Lund i morgon, Ystad på lördag) är de enda två som spelas innan nye förbundskaptenen Tomas Axnér den 27 oktober ska presentera sin trupp till EM i december.

För Axnér blir det första gången han leder damlandslaget i matchsammanhang och dessutom finns det två andra debutanter i truppen i form av Nina Dano från Sävehof och Frida Rosell från VästeråsIrsta.

Den Torslandafostrade högernian Dano blir därmed den första spelaren född på 2000-talet att representera det svenska damlandslaget i handboll. Tillsammans med den fyra år äldre Hanna Blomstrand bildar hon högerniopar i dubbellandskamperna mot Polen.

– Det känns bra, nervöst och spännande. Jag har känt mycket känslor inför det här. Sen känner jag inte den pressen att presterad direkt som jag kan ske hade gjort om det varit kval.

Fyra träningspass i Sparbanken Skåne har det blivit de första dagarna.

– Det har varit mycket nytt. Mycket i huvudet och det har nog gått ut över handbollen på vissa grejer, men jag känner att jag hänger med. Jag känner mig i alla fall inte värdelös (skratt).

Såväl matchen i Lund i morgon som den i Ystad på lördag börjar 18.00 och sänds på SVT Play och Solidsport.com/svenskhandboll.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån