Nyheter

Dam / 5 mars 2022

Olivia Mellegård: ”Vi ska inte gå in i deras mönster”

Sverige är ute efter revansch när man för andra gången den här veckan ställs mot Serbien. Olivia Mellegård berättar vad som måste bli bättre i Sveriges spel för att gå segrandes ur lördagens returmöte. 

Vänstersexan Olivia Mellegård hade precis som hela det svenska anfallsspelet en tuff dag på jobbet i torsdags. Svenskorna mäktade endast med 21 mål borta mot Serbien och föll totalt med 21–24.

Just oförmågan att sätta bollen i nät menar Mellegård var den främsta anledningen till att Sverige inte fick med sig några poäng hem.

– Jag tycker vi stod bra bakåt och Bundsen var bra i mål. Det kanske var några returer som vi skulle tagit. Men det var framför allt anfallsspelet och avsluten som inte var tillräckligt bra, berättar Mellegård som fortsätter:

– Våra missar gav dem övertaget. De skapades en ond spiral i andra halvlek, när vi fick stå länge i försvar utan att få betalt för det i kontringsspelet. Det blev en jobbig matchbild och inte den handbollen vi vill spela. Det är något vi tar med oss till lördagens match.

Mellegård har spelat 17 av 22 seriematcher den här säsongen med sitt klubblag Köpenhamn Håndbold. I tabellen ligger de på sjundeplats, vilket i nuläget räcker till slutspel.

– Jag vill väldigt gärna komma till slutspel och göra det så bra som möjligt där. Det vore en fin avslutning i Köpenhamn, fortsätter 25-åringen som i sommar lämnar Danmark för spel i IK Sävehof.

Vad var det som lockade med en flytt hem till västkusten och Sävehof?

– Helheten skulle jag säga. Jag får spela bra handboll i SHE och i Europa, samtidigt som jag får bo i min hemstad och fortsätta mina studier.

I höstas gjorde Mellegård sina första landskamper på knappt två år. En svår korsbandsskada satte vänsterkanten på läktaren hela säsongen 2020/21.

– Det var en väldigt tuff och utmanande period. Men när jag blev uttagen i höstas och fick spela VM har mitt sug för handboll bara blivit större.

Känner du av korsbandsskadan fortfarande?

– Nej, nu är det ett knä som jag behöver anpassa mig lite efter. Men utöver det funkar det bra.

I VM i december spelade Mellegård en stor roll i det svenska laget. Bland annat var det hon som satte det avgörande kvitteringsmålet mot regerande europamästarna Norge.

Men det var i synnerhet hennes försvarsegenskaper som lyftes fram av förbundskaptenerna Tomas Axnér och Johanna Wiberg. Ofta spelade Mellegård tvåa i defensiven, vilket inte hör till vanligheterna för kantspelare.

Föredrar du att spela som etta eller tvåa i försvarsspelet?

– Jag tycker om båda positionerna. Men det är mer kontakt och aggressivitet som tvåa.

Det var under hennes senaste säsong i Sävehof, med Rasmus Overby som huvudtränare, som Mellegård fick vikariera som tvåa.

– Det var några niometersspelare som behövde vila och stå på kanten. Då tyckte Rasmus att jag skulle kliva in i banan. Jag spelade som niometare när jag yngre. Men det är nu på senare år som jag spelat som tvåa, fortsätter Mellegård som har Önnereds HK som moderklubb.

Avslutningsvis, vilka lärdomar kan ni dra från torsdagens förlust mot Serbien?

– En hel del. Nu vet vi exakt hur dem vill spela och hur dem försöker få matchen dit de vill. Vi ska spela fartfylld och sätta vår egen prägel på spelet. Vi ska inte gå in i deras mönster.

Avkast i Ystad sker klockan 17.00 mellan Sverige och Serbien.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån