Dam / 15 december 2020

Sverige orkade inte mot Frankrike

Likaläge i halvtid efter en väl genomförd första halvlek. Men sedan kunde inte Sverige stå emot Frankrike som vann andra halvlek med sex bollar. Slutresultatet skrevs 31–25 (14–14).

Sverige ställdes inför en mycket tuff uppgift på tisdagskvällen. De regerande EM-mästarna Frankrike väntade i mästerskapets sista match för svensk del. Medan Sverige var utslagna spelade Frankrike för sin plats i semifinal.

Sverige och särskilt Jessica Ryde startade matchen väl. Målvakten parerade fyra franska försök under de första tio minuterna. Tillsammans med ett kompakt svenskt försvarsspel gav Rydes räddningar likaläge efter tolv minuter.

Anfallsmässigt tog Bella Gulldén stort ansvar. I mittnians sista landskamp lyckades hon tillsammans med ytterniorna Emma Lindqvist och Jamina Roberts luckra upp Frankrikes benhårda defensiv.

Det var dock Carin Strömberg som slungade in 9–8 och gav Blågult ledningen. Kort därefter gjorde lagkaptenen exakt likadant och utökade till 10–8.

Som mest ledde Blågult med tre mål i första halvlek. Men till följd av en svagare avslutning lyckades Frankrike komma ikapp lagom till halvtidsvisslans signal. 14–14 skrevs paussiffrorna i Jyske Bank Boxen i Herning.

– Jag tycker vi har hittat rätt nivå i försvarsspelet. Sen försöker vi bara trycka och köra på i kontringarna. Vi spelar samlat bakåt. Även framåt hittar vi bra flyt och dyker mot luckorna, sade Anna Lagerquist i halvtid.

I andra halvlek lade fransyskorna i en ytterligare en växel. Med vittring på semifinalerna kunde de tämligen enkelt rycka i från Sverige som slarvade allt mer. Dessutom hittade svenskorna sällan in på sex meter.

Med tio minuter kvar att spela var ställningen 26–21 till Frankrike. Ett för stort avstånd att hämta ikapp skulle det visa sig.

Slutet på matchen blev dock lyckligt. Bella Gulldén fastställde slutresultatet 25–31 genom en väl synkroniserad japan. En variant som regisserades av Bella tillsammans med kompisarna Nathalie Hagman och Jamina Roberts.

– Det var härligt att avsluta på det viset med mina två bästa vänner i landslaget, sade en känslosam Bella Gulldén efter matchen som även blev Sveriges bästa målskytt i matchen.

Slutresultatet skrevs 31–25 till Frankrike som därmed säkrade sin semifinal-plats. Sverige å andra sidan får tyvärr lämna Danmark som EM-elva.

FRANKRIKE–SVERIGE 31–25 (14–14)
Frankrike: Estelle Nze Minko 6, Alexandre Lacrabere 5, Aissatou Kouyate 4, Pauline Coatanea 4, Pauletta Foppa 4, Kalidiatou Niakate 2, Meline Nocandy 2, Chloe Valentini, Orlane Kanor, Oceane Sercien Ugolin, Siraba Dembele Pavlovic.
Sverige: Bella Gulldén 5, Jamina Roberts 4, Emma Lindqvist 4, Kristin Thorleifsdóttir 3, Nathalie Hagman 3, Carin Strömberg 2, Linn Blohm 2, Anna Lagerquist, Nina Dano.
Målutveckling: 5 min: 3–3, 10 min: 4–5, 15 min: 7–7, 20 min: 9–10, 25 min: 10–12, 30 min: 14–14, 35 min: 17–14, 40 min: 21–18, 45 min: 24–20, 50 min: 26–21, 55 min: 29–23, 60 min: 31–25.
Utvisningar, Frankrike: 1 x 2 min. Sverige: 1 x 2 min.
Domare: Vanja Antic & Jelena Jakovljevic, Serbien.
Publik: 0 (Jyske Bank Boxen, Herning).