Nyheter

Dam / 15 juni 2018

Rimbotrion återförenad i landslaget

Rimbo har inte ens 5 000 invånare – men ortens handbollsklubb fortsätter att fostra landslagsspelare. Under lördagen kommer tre stycken därifrån att spela i damlandslaget samtidigt.
– Det präntades in i skallen på oss att vi skulle dra det bästa av varje chans, säger debutanten Jenny Södrén som nu får spela landslagshandboll med tidigare lagkamraterna Alexandra Bjärrenholt och Cassandra Tollbring.

• • •

Jerry Tollbring debuterade i herrlandslaget under EM 2016 och har sedan behållit sin plats. Storasyster Cassandra debuterade när EM-kvalet avslutades för ett två veckor sedan och gjorde fyra mål och blev matchens lirare. Kristin Thorleifsdottir är nyckelspelare i U20-landslaget som i sommar spelar VM i Ungern. Och Alexandra Bjärrenholt och Jenny Södrén debuterar i A-landdslaget under lördagen när Sverige ställs mot Ukraina i turneringen Handball Premiere 6 i sydkoreanska Seoul.
Vad de alla har gemensamt? De är alla handbollsfostrade i Rimbo, två mil utanför uppländska Norrtälje.
De får själva försöka förklara hur det är möjligt.
– En stor del handlar om att vi alltid har spelat mycket, säger Tollbring.
– Vi hade små årgångar, inga avbytare och fick hela tiden spela matcher och utvecklas. Vi spelade i flera lag och i både Upplands- och Stockholmsserierna, säger Bjärrenholt, som är den i trion som aldrig spelade i U-landslagen, men väl har representerat Sverige och vunnit VM-guld som senior i orienteringsskytte.
Det skiljer bara en månad mellan Tollbring och Bjärrenholt, de spelar på samma position och debuterade i SHE (då elitserien) redan som 16-åringar när Rimbo HK sensationellt gick upp 2009. Sedan tog de olika vägar till A-landslaget. Tollbring via Eslöv, H65 och norska Larvik, Bjärrenholt via ett år utan handboll i USA, till Västerås, vidare till Skuru och titeln som skyttedrottning i SHE förra året.
Södrén är ett år yngre, född 1994, och lämnade Rimbo för Skuru som 18-åring.
– Det handlade mycket om noggrannhet när vi var yngre, att vi hela tiden skulle göra det bästa av varje situation. Kan du inte göra mål, spela någon som kan göra det. Vi hatade att göra någonting dåligt, säger hon.
– Och vi hade hela tiden höga förväntningar på varandra, säger Bjärrenholt.
Klockan 14.00 lokal tid på lördagen, 07.00 svensk tid, är det dags för den första av fyra matcher i Seoul. Ukraina står för motståndet, ett lag som besegrade Kroatien i det nyss avslutande EM-kvalet och bara föll med ett par bollar mot Norge.
– De är som många i den regionen väldigt duktiga individuellt. Se har stora, skickliga skyttar och har lite mentaliteten att ”ge mig bollen så gör jag något bra”, säger Södrén, som har sett fram emot matchen.
– Det ska verkligen bli jättekul. Jag är glad och stolt över att få representera Sverige.
Bjärrenholt:
– Man vill alltid representera Sverige och det ska bli häftigt att göra det. Det blir en kul erfarenhet.
Text & foto: Daniel Vandor
Bilden: Rimbofostrade trion Alexandra Bjärrenholt, Jenny Södrén och Cassandra Tollbring spelar tillsammans i damlandslaget under lördagen.