Nyheter

Dam / 5 december 2020

Ryde trivs på hemmaplan i Herning

Fem spelare i den svenska EM-truppen spelar i den danska ligan till vardags. Dessutom har ytterligare sex spelare tillhört danska klubbar tidigare i karriären. Störst hemmakänsla har Jessica Ryde som bor i Herning där Sveriges EM-matcher äger rum.

– Danska ligan är ett bra steg för svenska spelare, säger Jessica Ryde.

Sverige besegrade Tjeckien i premiären och fick en viktig start på EM. I andra halvlek hoppade Jessica Ryde in mellan stolparna och stod för flera räddningar när Sverige vände och vann med 27–24 i Herning.

– Det var jättebra och väldigt skönt, framförallt efter den sega starten vi hade. För egen del kändes det lite skakigt och nervöst i början, men jag samlade mig och hittade fokus, säger Jessica Ryde.

Ryde var med som reserv under VM i Japan och gör nu sitt första mästerskap. Under hösten har 26-åringen fått stort förtroende av förbundskaptenen Tomas Axnér.

– Framför allt känner jag mig som en del i laget. Man känner att samspelet sitter bättre med spelarna och i försvarsspelet.

Danmark är ett mycket bekant land för Sveriges EM-trupp. Alla i truppen som spelat eller spelar utomlands har någon gång under karriären tillhört en dansk klubb, totalt elva av 17 spelare.

Jessica Ryde är en av fem svenska EM-spelare som spelar i danska ligan just nu. De andra är Carin Strömberg (Viborg), Melissa Petrén (Horsens), Johanna Forsberg (Nykøbing Falster) och Kristin Thorleifsdóttir (Randers). I mästerskapet är det bara Danmark och Norge som har fler spelare som tillhör danska klubbar.

Den svenska truppen bor i Silkeborg där Filippa Idéhn spelat och för Jessica Ryde blir hemmakänslan extra stor då hon spelar för Herning-Ikast och det är just i Herning som  Sverige spelar alla matcher under EM, oavsett hur långt laget går.

– Så känns det. Det är skönt att känna igen vägarna i både Ikast och Herning, men å andra sidan hinner man inte se mycket under EM. Men vibbarna finns där.

Efter att ha blivit svensk mästare med H65 Höör 2017 flyttade Jessica Ryde till FC Midtjylland, som senare har bytt namn till Herning-Ikast. Nu gör hon sin tredje säsong i Danmark.

– Det har varit väldigt lärorikt och utvecklande. Danmark har en väldigt bra liga som är mer individuell. Den kräver lite mer och är ett bra steg för svenska spelare. Det är fler matcher som är tuffare och fler spelare som är individuellt skickliga.

Tror du att ni kan dra någon nytta av att ni är flera som bor och spelar i Danmark?

– Det är väl mer att vi har många som spelar utomlands. Vi har spelare i olika ligor och några spelare i Champions League. Vi har erfarenhet av att ha mött olika lag och spelare, det tänker jag är en fördel. Att det finns lite trygghet i och med att man sett och mött spelarna förut.

På lördag väntar nästa uppgift när Sverige ställs mot Spanien, som förlorade den första matchen mot Ryssland med 22–31.

– Spanien är snabba och har många spelare på hög nivå. Det känns spännande att möta dem. Jag har inte mött Spanien innan, så det blir att läsa på. Jag tror att det blir en jämn match där det gäller att vi är på hugget.

EM-spelare i Danmark just nu

Carin Strömberg (Viborg)
Melissa Petrén (Horsens)
Johanna Forsberg (Nykøbing Falster)
Kristin Thorleifsdottir (Randers)
Jessica Ryde (Herning-Ikast)

EM-spelare som spelat i Danmark tidigare

Linn Blohm (Holstebro 2014–2016, Midtjylland 2016–2018, Köpenhamn Håndbold 2018–2020)
Jamina Roberts (Holstebro 2014–2016, Randers 2018–2020)
Filippa Idéhn (Team Esbjerg 2015–2017, Silkeborg-Voel (2019–2020)
Anna Lagerquist (Nykøbing Falster 2017–2020)
Bella Gulldén (Viborg 2011–2015)
Nathalie Hagman (Holstebro 2014–2016, Nykøbing Falster 2016–2017, Odense 2019–2020)

Text: Marcus Heed