Nyheter

Beach | Dam | Herr / 1 mars 2022

Ryssland och Belarus stängs av från internationellt spel

Europeiska handbollförbundet har beslutat att tillsvidare stoppa såväl klubb- som landslag från Ryssland och Belarus från spel.  

Med tanke på krigssituationen i Ukraina och med hänvisning till de senaste rekommendationerna från Internationella olympiska kommittén (IOK), samlades i går kväll Europeiska handbollsförbundets exekutivkommitté för ett extrainsatt möte.

Exekutivkommitténs 13 medlemmar diskuterade input från nationella förbund samt från Internationella olympiska kommittén och European Team Sports Association i ljuset av den ryska invasionen av Ukraina.

Följande beslut fattades:
• Med omedelbar verkan stängs Rysslands och Belarus landslag samt ryska och belarusiska klubbar som tävlar i europeiska handbollstävlingar av. Detta gäller tills vidare och gäller alla aktuella tävlingar på klubb- och landslagsnivå.
• Domare och funktionärer från Ryssland och Belarus kommer inte att nomineras för framtida matcher tills vidare. Föreläsare och kommissionsledamöter från Ryssland och Belarus kommer inte att kallas till framtida möten och aktiviteter.
• Nya arrangörer kommer att sökas till U16-EM i beachhandboll och kvalturneringarna för EM i beachhandboll 2023. Båda evenemangen var planerade att hållas i Moskva i juli 2022.

Dessa åtgärder var tvungna att införas med omedelbar verkan eftersom kriget i Ukraina fortsätter att rasa, vilket äventyrar EHF:s principer för samarbete på europeisk nivå och andan av rättvisa.

Europeiska handbollsförbundet beklagar konsekvenserna för individer, klubbar och landslag och hoppas att en återkomst av fred kommer att möjliggöra förnyade överväganden.

Inom de närmaste dagarna kommer en omstrukturering av de olika tävlingarna på klubb- och landslagsnivå att ske enligt idrottsprinciper och befintliga regelverk.

Läs mer