Nyheter

Dam / 3 juni 2020

Schelin: ”Väldigt lärorikt att komma hit”

Morgondagens studentfirande är inte det enda Wilma Schelin lär minnas från den här veckan. I dagarna tre har hon för första gången varit på läger med damlandslaget. 

– Jag har fått otroligt mycket motivation av att vara här, säger lägrets yngsta deltagare.  

Nya förbundskaptenen Tomas Axnér har i veckan samlat totalt 22 spelare, uppdelade i tre olika grupper, med fokus på såväl kortsiktiga mål som vinterns EM i Danmark och Norge som det mer långsiktiga – OS 2024.

Några handbollspass har inte genomförts, men Axnér, assisterande förbundskaptenen Johanna Wiberg, målvaktstränaren Thomas Forsberg och fystränaren Rickard Nilsson har fått möjlighet att se spelarna göra fystester och utbildas i styrketräning.

Flera spelare som tidigare inte varit på några A-landslagssamlingar, har fått chansen och en av dem är 19-åriga Wilma Schelin (född 2001). Vänsternian är därmed den yngsta av de 22 spelarna som varit på Bosön i veckan.

Hon fostrades i Gustavsbergs HK:s framgångsrika 01-lag som vann dubbla SM-guld och där även lagkamraterna Cornelia Dahlström, Jackie Moreno, Tindra Magnusson och Catrin Axelsson spelat i U-landslaget.

22 U-landskaper blev det för Schelins del och fler blir det inte eftersom sommarens avslutande turneringen ställts in på grund av covid-19. Intressant i sammanhanget är att hon under hela U-landslagsperioden var mittsexa – trots att hon egentligen är niometersspelare.

– Jag hade en muskelbristning i skulderbladet när vi skulle spela Norden Cup och kunde inte skjuta från nio meter, så jag spelade mittsexa då. Niklas Harris, som då var förbundskapten för U-landslaget, såg mig då och jag blev sen uttagen som mittsexa.

I Gustavsberg och sedermera i Nacka HK och Skuru IK är det dock nio meter som gällt igen.

– Jag fokuserar på nio meter, men jag ser det som att det varit en bra möjlighet för mig att utvecklas. Nu vet jag på ett annat sätt var jag vill att linjen ska stå, jag har fått bättre spelförståelse, säger hon.

Under säsongen levererade hon 64 mål för Skuru, som slutade tvåa i SHE.

– En jätterolig säsong även om det förstås var tråkigt att vi inte fick spela slutspel. Jag hade noll förväntningar inför, kände att det fanns så många framför mig, bland annat ligans bästa spelare (Ulrika Olsson) och jag såg fram emot att se och lära och utvecklas i träningsgruppen. Sedan fick jag börja med några minuter här och där, sedan blev det bara mer och mer.

Och hon imponerade så mycket på nya förbundskaptenen Tomas Axnér att han ser henne som en spännande spelare för framtiden.

– Jag fick ett mejl om att det var samling på Bosön och trodde först att det mar med U20-landslaget eftersom det vi skulle haft tidigare blev inställt. Sen såg jag att det stod damlandslaget och jag blev så glad att jag sprang ut och visade mina föräldrar. Det var så klart nervöst att komma hit, men samtidigt en trygghet att ha med Evelina (Eriksson), Mathilda (Lundström) och Frida (Rosell) som jag spelat med i Skuru.

Hur har dagarna på Bosön varit? 

– Det har varit väldigt lärorikt att få komma hit och träffa så professionella och kunniga ledare och instruktörer. Rickard (Nilsson) kan verkligen mycket om fysdelen som vi har fokuserat på och i och med att vi har varit i mindre grupper har det funnits tid för att hjälpa var och en. Sen är det intressant att komma och träffa de äldre, mer rutinerade spelarna och se vad man kan lära från dem.

Text: Daniel Vandor