Dam / 8 oktober 2016

Seger mot Polen – i Polen

Sverige, EM-trea 2014, vann fyrnationsturneringen i Zielona Gora i västra Polen efter att i lördagens final ha besegrat hemmanationen,VM-fyra 2015, med 31–27 efter 20–14 i paus.

• • •

I matchen mot Polen var det en ny homogen insats av det svenska damlandslaget, detta trots att Jamina Roberts och Loui Sand inte spelade på grund av småskavanker. Och dessutom stukade Emma Ekenman-Fernis ena foten på uppvärmningen och spelade inte hon heller.
Men en som spelade så det stod härliga till var återigen Olivia Mellegård på vänsterpositionen. Sju mål i sin andra landskamp sedan hon i dag haft bättre utdelning på sitt skytte. Louise Sand tycks få kämpa om sin plats på samma position. En annan som slet mycket var återigen mittsexan Linn Blohm, som fläkte sig in i de hårda duellerna på linjen och ordnade ett antal straffkast. Sverige fick totalt nio straffar, och satte sju av dem. Bella Gulldén missade en för ovanlighetens skull. Och dessutom fick Olivia Mellegård också chansen, men  missade hon också.
På högerkanten fick nykomlingen Daniela Gustin utdelning i dag och noterades för ett mål, och hade dessutom ytterligare några fina chanser. Men pricksäkerheten kommer säkert där också.
Spelstrategen och dito -motorn Bella Gulldén var fit for fight igen och dominerade som vanligt tillställningen. Och noterades för två spelmål och sex straffdito. Och fick efter matchen också pris som turneringens bästa målskytt med sina tretton mål totalt.
Högernian Hanna Blomstrand tog också för sig ordentligt och fick dessutom in tre fullträffar. Det var stabilt svenskt spel i stort sett hela matchen med ett bra försvarsspel mot de tunga polskorna. Och en smått imponerande seger för EM-trean Sverige över världsfyran Polen. Det börjar se riktigt lovande ut.
Det svenska målet vaktades även i dag av Filippa Idéhn i första halvlek och Martina Thörn i andra halvlek. Okej insatser, vi räknade till åtta räddningar på båda, Martina Thörn nöp återigen en straff.
Här matchens målbild, med Polens siffror först: 1–0, 1–2, 2–2, 3–3, 4–4, 6–4, 6–6, 7–7, 8–8, 9–9, 10–10, 11–11, 12–12, 12–17  (!), 14–20 (paus), 17–20, 18–21, 19–22, 20–23, 23–24, 24–25, 24–27, 25–28, och 27–30 fram till slutsignalens 27–31.
Som synes gjorde Sverige ett ryck i första halvlek, med fem mål på raken från 12–12 till ledning 17–12. En ledning som man sedan aldrig släppte, även om det nära kvittering i mitten av andra halvlek. Johanna Bundsen vilade även i dag eftersom hon har några skadekänningar.
– Polen är ett bra lag, så det här var skönt! uttryckte sig en glad förbundskapten Henrik Signell efter turneringssegern.
– Det är ju inget man gör på beställning, så det var kul idag. Jag tycker vi spelar ett riktigt bra anfallsspel, framförallt i första halvlek, med bra fart och bra spelval. Och vi fick bra utdelning i det vi skapar.
– I andra halvlek fortsätter vi att spela bra anfallsspel, till stora delar, men sätter inte dit bollen riktigt på samma sätt som i första halvlek.
– Vi gick inte riktigt på mål under en period där. De kommer ju närmare samtidigt som vi kommer tillbaka och höjer oss igen, vilket känns starkt och skönt.
– Olivia Mellegård gör ju en fantastisk första halvlek, henne är jag nöjd med. Hon har ju verkligen presterat och har gjort det jättebra och respektlöst.
I matchen om tredje platsen i turneringen vann Island över Slovakien med 26–25 efter 15–13 i paus. Det isländska segermålet inprickat i slutsekunderna. Sverige vinner turneringen, Polen blir tvåa, Island trea och Slovakien fyra.
POLEN–SSVERIGE 27–31 (14–20)
Polen: Karolina Kudlacz-Gloc  7 (3 straffar), Monika Kobylinska 5, Klinga Grzyb 4, Katarzyna Janiszewska 3, Joanna Drabik 3, Kinga Achruk 2, Marta Gega (1), Alina Wojtas, Ewa Andrzejewska. Sverige: Bella Gulldén 8 (6), Olivia Mellegård 7, Jenny Alm 5 (1), Linn Blohm 4, Hanna Blomstrand 3, Johanna Westberg , Sabina Jacobsen, Daniela Gustin, Ida Odén.
Utvisningar, Polen: 4 x 2 minuter. Sverige: 4 x 2 minuter.
Domare: Kornel Habierski och Grzegorz Skrobak från Polen.
Publik: 1 500
Priset till turneringens bästa målskytt: Bella Gulldén, 13 mål.
RESULTAT
Island–Sverige 23–33
Polen–Slovakien 28–18
Island–Slovakien 26–25 (match om 3:e plats)
Polen–Sverige 27-31 (final)
Det är mindre än två månader kvar tills EM på hemmaplan i Sverige och de sista blågula förberedelserna görs under perioden 23 november till 3 december. Förutom ett träningsläger blir det också två matcher på bortaplan mot Tyskland, i Hamm 26 november och i Trier 27 november.
Och 30 november klockan 18.30 är det EM-genrep i Estrad i Alingsås mot OS-tvåan Frankrike.
4 december klockan 18.00 är det sedan EM-premiär på Hovet i Stockholm mot Spanien.
Text: Björn Persson