Dam / 26 november 2023

Sjumålsseger i VM-genrepet

Sverige vinner returmötet med Tyskland efter en mycket väl genomförd match. 30–23 (15–12) slutade VM-genrepet i Lund.

Det var ett revanschsuget Sverige som tog sig an Tyskland i Sparbanken Skåne Arena i Lund på söndagskvällen. Fredagens möte i Ystad slutade med tysk seger 33–30.

Då lyckades inte riktigt Sverige med sitt anfallsspel, och flera blågula slarvfel gav Tyskland möjlighet att kontra hem segern.

Idag var svenskorna betydligt mer skärpta. Både i första och andra halvlek som Sverige vann med 15–12 respektive 15–11. Totalt vann Sverige VM-genrepet med 30–23.

– Idag fick vi ett betydligt bättre flow i både anfall- och försarsspelet. Det var inte lika många misstag som de kunde straffa oss på. Det var ett framsteg från förra matchen, kommenterade Jenny Carlson efter slutsignal.

– Vi hade ett högt och bra bolltempo matchen igenom, tyckte förbundskapten Tomas Axnér.

En av Sveriges bästa spelare på plan var målvakten Johanna Bundsen. Sävehof-spelaren vaktade den blågula kassen under inledningen och släppte endast in fem mål på de första 20 minuterna.

– Vi fick en mycket bättre start idag jämfört med i fredags. Vi är bra när vi är aggressiva och får träff, kommenterade Elin Hansson i paus.

Gästande Tyskland visade prov på fin moral när de kom tillbaka till 17–17 i andra halvlek. Men till skillnad från i fredags, då Tyskland drog det längsta strået, var Sverige denna gång bäst när det gällde.

Tolv olika målskyttar noterades i matchprotokollet. Nathalie Hagman med sina sju fullträffar var flitigast framför mål.

– Vi hade pratat om att vi inte var nöjda med vår aggressivitet i fredags. Idag kom vi in med en helt annan energi som också hjälpte målvakterna mer. Vårt försvarsspel var bra i långa perioder, sade fyramålsskytten Emma Lindqvist, som också betonade vikten av att Sverige drog ner på sina tekniska fel.

I och med dagens sjumålsseger kommer Sverige till VM-premiären mot Kina den 1 december med en färsk vinst i bagaget. Matchen mot Kina spelas i Scandinavium med start klockan 20.30. Årets världsmästerskap i handboll är det första på damsidan som spelas i Sverige.

– Jag tror att alla ser fram emot det som komma skall, avslutade Jenny Carlson.

SVERIGE–TYSKLAND 30–23 (15–12)

Sverige: Nathalie Hagman 7, Jamina Roberts 5, Emma Lindqvist 4, Jenny Carlson 2, Elin Hansson 2, Daniela de Jong 2, Olivia Mellegård 2, Nina Koppang 2, Linn Blohm, Nina Dano, Anna Lagerquist, Tyra Axnér.
Tyskland: Alina Grijseels 7, Viola Leuchter 3, Annika Lott 2, Johanna Stockschläder 2, Antje Döll 2, Emily Bölk, Julia Behnke, Jenny Behrend, Amelie Berger, Toni-Luisa Reinemann, Lisa Antl, Maren Wiegel.
Målutveckling: 5 min: 4–1, 10 min: 6–2, 15 min: 10–3, 20 min: 13–5, 25 min: 14–9, 30 min: 15–12, 35 min: 17–15, 40 min: 19–17, 45 min: 22–20, 50 min: 23–21, 55 min: 26–22, 60 min: 30–23.