Dam / 30 juli 2024

Snöplig tvåmålsförlust mot Danmark

De svenska damerna var mycket nära att besegra Danmark på tisdagskvällen. Dessvärre drog danskorna det längsta strået efter några dramatiska slutminuter. Resultatet skrevs till 23–25 (14–14).
– Jag är såklart besviken. Jag tycker att vi förde matchen fram till de sista minuterna då Danmark vände matchen, sade Nathalie Hagman.

Som så många gånger tidigare var mötet mellan Sverige och Danmark i OS-gruppspelet i Paris mycket underhållande. Från start till slut svängde matchen flera gånger.

Bäst start på matchen fick Danmark som gick upp i ledning 5–1 i den 6:e minuten. Det fick Tomas Axnér att ta sin första time-out. Offensivt hade Sverige stora bekymmer med att ta sig till klara avslutslägen. Danmark å andra sidan vann i stort sett samtliga dueller i sitt uppställda anfallsspel, vilket gjorde Johanna Bundsens jobb mellan stolparna svårt att utföra.

Efter tio spelade minuter var ställningen 3-7. De tre blågula målen signerades Jenny Carlson. Niometersskotten sköt hårt och precist, vilket räckte för att överlista Danmarks skickliga målvakt Sandra Toft.

De efterföljande fem minuterna tillhörde Sverige. Tyra Axnér kom in på vänsternio och värderade klokt när hon i det ena anfallet passade in till Linn Blohm (4–7), och i det andra avslutade själv (6–8). Dessutom bjöd firma Bundsen och Hagman på två läckra kontringsmål (5–7 & 7–8). Plötsligt var Sverige endast ett mål bakom Danmark i målprotokollet.

Några minuter senare kom så kvitteringen. Genom tålmodigt anfallsspel i numerärt överläge kunde Emma Lindqvist kvittera till 9–9 i den 19:e minuten. En och en halv minut senare tog Sverige ledningen genom Nathalie Hagman, som i dag gjorde sin 225:e A-landskamp.

Under de sista tio minuterna av första halvlek spelade lagen jämnt med varandra. Det sista ordet fick Danmarks Anne Mette Hansen som fastställde halvtidsresultatet 14–14.

– Vi fick en trög start. Men vi är lugna och trycker och det gynnar sig, sade Axnér i paus.

I den andra halvleken fortsatte lagen att byta mål med varandra. Sverige, som drog på sig dubbelt så många utvisningar, lyckades till och med gå förbi Danmark med två mål. I den 52:a minuten var Nathalie Hagman på hugget och satte dit 23–21 i öppen kasse, efter att Danmark slarvat med boll i 7-6.

Tyvärr skulle det bli Sveriges sista mål den här kvällen. Trots många avslutsförsök gick Sverige mållösa under de sista åtta minuterna, vilket gav Danmark en ypperlig chans att ta hem de båda poängen.

Till följd av Danmarks effektivitet i 7-6 spelet kunde Sverige ej stå emot. I stället fick man se sig besegrade för första gången i de olympiska spelen 2024. Slutresultatet skrevs 23–25 (14–14).

– Just nu är jag väldigt besviken. Vi fick en dålig start och vi tappade många enkla bollar, mig inkluderad. Sen var det bra att vi kom tillbaka och hade lika i halvtid. Sen slarvade vi bort det i slutet igen, menade Jenny Carlson efter slutsignal.

Nästa gruppspelsmatch spelas på torsdag klockan 11.00 mot Sydkorea.

SVERIGE–DANMARK 23–25 (14–14)

Sverige: Nathalie Hagman 6, Jenny Carlson 4, Elin Hansson 3, Kristin Thorleifsdóttir 3, Linn Blohm 2, Tyra Axnér 2, Emma Lindqvist, Jamina Roberts, Nina Koppang.
Danmark: Rikke Iversen 4, Anne Mette Hansen 4, Sarah Iversen 4, Emma Friis 4, Louise Burgaard 3, Kristina Jørgensen 2, Mie Højlund 2, Helena Elver, Line Haugsted.
Målutveckling: 5 min: 1–4, 10 min: 3–7, 15 min: 6–8, 20 min: 10–9, 25 min: 12–12, 30 min: 14–14, 35 min: 16–15, 40 min: 18–17, 45 min: 20–19, 50 min: 21–21, 55 min: 23–22, 60 min: 23–25.