Nyheter

Dam / 3 april 2024

Sofie Börjesson: ”Gör mig stolt och glad”

I kväll ska 26-åriga Sofie Börjesson A-landslagsdebutera. Målvakten från Uddevalla är minst sagt förväntansfull inför uppgiften.

– Alla som spelar handboll har en förhoppning om att spela i landslaget. Att få göra det är jättekul verkligen, säger Börjesson inför EM-kvalmatchen mot Färöarna. 

Sofie Börjesson har varit uttagen till A-landslaget vid två tidigare tillfällen. Först till dubbelmötet med Tjeckien i EM-kvalet 2020, men då ställdes samlingen in på grund av pandemin.

Två år senare var hon uttagen till EM-kvalmatcherna mot Island och Turkiet, men då fick hon lämna återbud till följd av ett skadat knä. Alltså blir det tredje gången gillt nu.

– Ja, det är faktiskt tredje gången gillt. Det ska bli kul. Det är spännande att vara här. Jag är glad för möjligheten, berättar Börjesson som för första gången i sitt liv befinner sig på Färöarna.

– Det är får överallt och blåster väldigt mycket, säger hon från hotellet i Torshamn.

Vad betyder det för dig att göra debut i A-landslaget?

– Alla som spelar handboll har en förhoppning om att spela i landslaget. Att få göra det är jättekul verkligen. Jag är glad och stolt över att ha kommit hit.

Bland Börjessons många meriter finns bland annat ett Champions League-guld med Vipers Kristiansand, ett SM-guld med IK Sävehof och ett norskt cup- och ligaguld med Kristiansand.

– Champions League-guldet är det största som har hänt i min spelarkarriär. Ingenting har varit större än det, berättar Börjesson.

Hur vill du kommentera din egna form?

– Jag känner mig trygg och stabil. Jag har haft fina träningsveckor och har fått bra med speltid i klubblaget.

Vipers, med bland annat Jamina Roberts i laget, ligger etta i den norska ligan och är i kvartsfinal i Champions League. Där ställs de mot det ungerska stjärnlaget Györ, som leds av svensken och Uddevallasonen Per Johansson.

– Det ska bli kul att möta Györ. Det är ett väldigt bra lag som har gjort fina resultat under säsongen. Vi får se hur Per har tagit sig an den uppgiften. Men vi ska bara gå in med inställningen om att vi ska göra vårt bästa och försöka vinna båda matcherna.

Hur ser din relation med Per ut?

– Han har varit min tränare faktiskt. Både under min tid i Uddevalla som ungdom och i Kungälvs HK. Vi sågs i somras på en prisutdelning och har lite gemensamma vänner.

Handbollsstaden Uddevalla, med föreningen GF Kroppskultur i spetsen, har producerat många duktiga spelare och ledare. På målvaktspositionen kan Johanna Bundsen, Mikael Appelgren, Jessica Aronsson och Patrik Liljestrand nämnas. Samtliga har representerat Sveriges A-landslag. Dessutom har Uddevalla HK-fostrade Niclas Gonzales U-landslagsmeriter. En annan landslagsmålvakt som är förknippad med ”Kropps” är göteborgaren Lars Karlsson som spelade 91 A-landskamper på 1970-talet, däribland OS 1972.

– Det är kul att Uddevalla och ”Kropps” har en sådan stark målvaktstradition. Men jag tror det är lite av en slump. Det är nog inget speciellt bakom det där. Men jag hoppas givetvis att det fortsätter framöver, säger Börjesson som lämnade moderklubben GF Kroppskultur 2016 för Kungälv.

Hur vill du beskriva din målvaktskollega Katrine Lunde?

– Hon är en legend. Hon älskar verkligen handboll, vilket syns. Hon vet verkligen vad hon vill, vilket behövs om man ska komma så långt som hon har gjort i sin karriär. Det är starkt att vara såpass bra vid 43 års ålder. Det är imponerande hur hon tränar och spelar handboll.

Vilka delar av ditt målvaktsspel vill du förbättra?

– Skotten från nio meter. Det finns mer att hämta där tycker jag.

Avkast i EM-kvalmatchen mellan Färöarna och Sverige sker klockan 20:00 svensk tid. Sverige är sedan tidigare klara för EM 2024.

– Drömscenariot är först och främst att vi vinner matchen. Sen hoppas jag få spela och göra det bra mellan stolparna. Det skulle jag vara nöjd med.

LANDSLAGSMÅLVAKTER FRÅN GF KROPPSKULTUR

Patrik Liljestrand (21 A-landskamper)
Johanna Bundsen (142 A-landskamper)
Mikael Appelgren (100 A-landskamper)
Jessica Aronsson (9 A-landskamper)
Sofie Börjesson (0 A-landskamper)

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Daniel Vandor