Dam / 3 augusti 2024

Stark vändning mot Slovenien

Sverige avslutade gruppspelet i OS med att vända och vinna mot Slovenien. En fin målvaktsinsats signerad Evelina Eriksson bidrog starkt till slutsiffrorna 23–27 (14–11).
– Vi spelade på ett sätt som gjorde dem trötta, sade Eriksson efter slutsignal.

I och med dagens vinst går Sverige vidare från gruppspelet i Paris med fyra av fem möjliga segrar i bagaget. Än är det dock oklart om Sverige avancerar till slutspelet i Lille som etta eller två.

Själva matchen i sig var länge jämn. Faktum är att Slovenien var det bättre laget i ungefär 45 minuter. Inte minst tack vare deras skytt Elizabeth Omoregie som var lyckosam framför mål. Totalt gjorde Omoregie nio mål i matchen.

Sverige å andra sidan saknade självsäkra målskyttar. I första halvlek gjorde svenskorna blott elva mål. Trots att man kom till fina avslutslägen lyckades man inte sätta bollen i nät.

Den första halvleken slutade 14–11 till Slovenien.

– Vi står dåligt i försvar, men vi hittade tempot lite på slutet. Vi har kommit till jättemånga bra lägen men gör inte mål. Vi behöver hitta ett större lugn och göra det vi är bra på, kommenterade Linn Blohm i paus.

I andra halvlek bytte Sverige målvakt från Johanna Bundsen till Evelina Eriksson. Haninge-fostrade Eriksson var sedan Sveriges mest stabila pjäs, vilket hon bevisade med mer än 50% i räddningsprocent i andra halvlek.

Tack vare Erikssons målvaktsspel kunde Sverige hitta fler kontringslägen. Elin Hansson och Nathalie Hagman sprang upp och ner längs banan och gjorde tillsammans flera omställningsmål.

– Vi spelade på ett sätt som gjorde dem trötta. Vi är fysiskt bättre tränade än dem, menade Evelina Eriksson efter slutsignal.

Med drygt tio minuter kvar att spela tog Sverige ledningen i matchen. Därefter var Slovenien aldrig riktigt nära att komma ikapp.

– Segern satt långt inne i dag. Men vi behöll lugnet och visade återigen en bra moral och lyckades vända detta, menade Jamina Roberts.

Detta är det andra olympiska spelet som Sveriges handbollsdamer avancerar till kvartsfinal. På tisdag inleds slutspelet i Lille. Sverige ställs mot antingen Brasilien eller Ungern i kvartsfinal.

SLOVENIEN–SVERIGE 23–27 (14–11)

Slovenien: Elizabeth Omoregie 9, Tjasa Stanko 4, Natasa Ljepoja 3, Ana Gros 3, Ana Abina 2, Alja Varagic 2.
Sverige: Nathalie Hagman 5, Jamina Roberts 4, Elin Hansson 4, Jenny Carlson 3, Nina Koppang 3, Emma Lindqvist 3, Tyra Axnér 2, Linn Blohm 2, Kristin Thorleifsdóttir.
Målutveckling: 5 min: 3–1, 10 min: 5–4, 15 min: 8–6, 20 min: 11–7, 25 min: 13–10, 30 min: 14–11, 35 min: 16–13, 40 min: 17–15, 45 min: 18–18, 50 min: 19–21, 55 min: 21–24, 60 min: 23–27.