Dam / 1 december 2023

Storseger i VM-premiären

Damlandslaget skrev historia på fredagskvällen i Scandinavium när de vann sin första VM-match på svensk mark. Premiären mot Kina i Göteborg slutade 36–24 (22–8) i blågul favör.

– Publiken var helt fantastisk, kommenterade Sofia Hvenfelt efter slutsignal.

För första gången någonsin spelade det svenska damlandslaget en VM-match på hemmaplan. I Scandinavium i Göteborg besegrade de Kina med 36–24 (22–8). Dessutom var det rekordmånga åskådare som såg de blågula damerna göra entré i mästerskapet. Totalt var de 8 407, vilket är nytt publikrekord för en damlandskamp i Sverige.

De svenska spelarna var påkopplade från start och visade inga tecken på premiärnerver. Blågult inledde världsmästerskapet med en beprövad startsjua: Johanna Bundsen i mål, Elin Hansson och Nathalie Hagman på vänster- respektive högerkanten, Linn Blohm på linjen samt Jamina Roberts, Jenny Carlson och Emma Lindqvist på nio meter.

Efter 15 minuter ledde Sverige rättvist med 10–4. Bundsen var stabil mellan stolparna och de svenska utespelarna gick allt som ofta segrandes i duellerna mot de kinesiska spelarna.

Bland annat imponerade Nina Koppang som i kväll fick vikariera på högersex. Sveriges nummer tre svarade för tre mål i första halvlek och lika många mål i andra halvlek.

Halvtidssiffrorna i Scandinavium skrevs till 22–8.

I andra halvlek kunde Sverige lugnt och behärskat bevaka sin stora ledning i målprotokollet. Evelina Eriksson bytte av Bundsen i kassen, medan Sofia Hvenfelt fick stort ansvar bakåt som framåt.

– Publiken, inlöpet och nationalsången var helt fantastisk, kommenterade Hvenfelt som ikväll gjorde sin mästerskapsdebut.

– Vi är ett bättre lag än Kina på alla positioner. Vi har ett bättre försvarsspel och lyckades stå emot deras snabba anfallsspel. Sen sprang vi hem lite dåligt i andra halvlek, men jag tycker ändå att vi har ett bättre kontringsspel, fortsatte Hvenfelt som erkände att premiärnerverna inför avkast var påtagliga:

– Jag hade massa premiärnerver. Men det var otroligt skönt att få spela den här matchen och jätteroligt att få göra några mål.

Även lagkaptenen tillika femmålsskytten Jamina Roberts lyfte fram atmosfären i Scandinavium.

– Höjdpunkten var att löpa in på plan. Det var mycket jubel och publiken var verkligen där. Det var så gött att känna det, sade Roberts efter matchen.

Målbäst i det svenska laget blev Nina Koppang med sex gjorda mål. Flitigast framför mål i Kinas lag var Yuting Liu som även hon slutade på sex mål.

Nästa match spelas på söndag klockan 18.00 i Scandinavium. Då står Senegal för motståndet. Senegal som tidigare på fredagskvällen spelade oavgjort (22–22) mot Kroatien.

SVERIGE–KINA 36–24 (22–8)

Sverige: Nina Koppang 6, Sofia Hvenfelt 5, Jamina Roberts 5, Nathalie Hagman 4, Nina Dano 4, Linn Blohm 3, Daniela de Jong 2, Olivia Mellegård 2, Emma Lindqvist 2, Kristin Thorleifsdóttir, Elin Hansson, Tyra Axnér.
Kina: Yuting Liu 6, Xuedan Liu 4, Mengqing Jin 4, Chan Liu 3, Mengxue Zhou 2, Nana Wei 2, Xiaoqing Li, Hongyan Zhuang, Jie Ma.
Målutveckling: 5 min: 2–2, 10 min: 5–3, 15 min: 10–4, 20 min: 13–5, 25 min: 16–6, 30 min: 22–8, 35 min: 23–10, 40 min: 25–13, 45 min: 27–16, 50 min: 30–18, 55 min: 33–20, 60 min: 36–24.