Nyheter

Dam / 6 oktober 2021

Strömberg: ”Superkul att spela inför publik igen”

Efter OS-framgången laddas såväl damlandslaget som lagkaptenen Carin Strömberg om. I morgon börjar resan mot EM 2022 när Island tas emot i Eskilstuna. 

– Jag hoppas att vi får igång publiken ordentligt, säger 28-åringen. 

Hon har redan spelat åtta mästerskap för Sverige, hoppas få spela sitt nionde när VM avgörs i Spanien i december och vill också ta Sverige till EM nästa år. I november 2022 avgörs EM-slutspelet i Nordmakedonien, Slovenien och Montenegro och Sverige gör tillsammans med Island, Turkiet och Serbien upp om två biljetter dit.

Kvalpremiären sker mot Island i Stiga Sports Arena i Eskilstuna på torsdagskvällen och lagkaptenen Carin Strömberg ser fram emot att för första gången på nästan två år få spela en landskamp på hemmaplan inför publik.

– Det har verkligen varit en helt annan känsla och spela utan publik och nu få både spela inför publik och dessutom på hemmaplan ska bli superkul, säger hon inför sitt fjärde möte med Island på seniornivå.

Första gången hon mötte Island var i en fyrnationsturnering i Polen 2016 och två år senare var hon på Island för ett dubbelmöte. Sverige vann samtliga dessa tre matcher och totalt vunnit 21 av 24 matcher mot Island genom tiderna på damsidan.

Vad kan publiken i Eskilstuna vänta sig?  

– Full fart. Jag tycker att vi ska ta med oss det vi gjorde så bra i OS med starkt kontringsspel och jag hoppas att vi får igång publiken ordentligt, säger hon.

– Dagarna i Eskilstuna har varit bra hittills. Jättekul att träffa tjejerna igen och vi har också fått in några nya spelare i gruppen. Jag tycker att det bådar gott inför framtiden.

Strömberg gjorde en stark OS-turnering och var Sveriges näst främsta målskytt och en av turneringens absolut främsta på sin position när Sverige för första gången nådde semifinal i ett OS på damsidan.

Omedelbart efter hemkonsten från OS gick flyttlasset från danska Viborg, där hon spelade i fem år och var lagkapten de senaste åren, till franska Nantes. Samma stad som Sverige spelade såväl gruppspel som huvudrunda i när det blev en sjätteplats i EM 2018.

– Jag är jätteglad över min flytt. Det har varit mycket nytt, men det har också varit väldigt roligt att komma till en ny liga och ett nytt land. Jag har fått energi in i hösten med fint väder och gott kaffe.

Matchen mot Island börjar klockan 19.00 på torsdagskvällen och sänds från början på SVT 2, vid 20.00 fortsätter sändningen på SVT 24. Hela matchen sänds också på SVT Play. Klicka här för att komma till matchguiden med aktuella laguppställningar och fakta.

EM 2022

Datum: 4–20 november 2022
Värdstäder: Ljubljana (Slovenien), Celje (Slovenien), Skopje (Nordmakedonien) och Podgorica (Montenegro)
Antal lag: 16
Direktkvalificerade: Norge (regerande mästare), Slovenien, Nordmakedonien, Montenegro (värdnationer)
Kvalformat: Sex grupper á fyra lag, de två bästa i varje grupp går till EM 2022

KVAL TILL EM 2022
Grupp 1: Ryssland, Polen, Schweiz, Litauen
Grupp 2: Danmark, Rumänien, Österrike, Färöarna
Grupp 3: Nederländerna, Tyskland, Belarus, Grekland
Grupp 4: Frankrike, Kroatien, Tjeckien, Ukraina
Grupp 5: Spanien, Ungern, Slovakien, Portugal
Grupp 6: Sverige, Serbien, Island, Turkiet
Alla matcher och resultat

GRUPP 6
6 oktober 2021: 
Serbien–Turkiet
7 oktober 2021: Sverige–Island (19.00, Stiga Sports Arena, Eskilstuna)
10 oktober 2021: Turkiet–Sverige, Island–Serbien
2/3 mars 2022: Serbien–Sverige, Turkiet–Island
5/6 mars 2022: Sverige–Serbien, Island–Turkiet
20/21 april 2022: Island–Sverige, Turkiet–Serbien
23/24 april 2022: Sverige–Turkiet, Serbien–Island

Text: Daniel Vandor / Foto: Christoffer Borg Mattisson