Nyheter

Dam / 19 mars 2021

Surt kryss mot Spanien

Trots en tremålsledning med drygt en minut kvar att spela lyckades inte Sverige knyta ihop säcken mot Spanien. I stället blev det delad pott i OS-kvalpremiären.
– Tråkigt att vi bara fick en poäng med oss, sade en besviken Johanna Bundsen efter slutsignal.

Med två OS-biljetter i potten inledde Sverige helgens kvalspel på bästa möjliga sätt. Fredagens möte med värdnationen Spanien slutade med blågul triumf efter en väl genomförd försvarsmatch.

Blågult startade matchen med Jamina Roberts, Carin Strömberg och Emma Lindqvist på nio meter. På varsin kant huserade SHE-lirarna Mathilda Lundström och Emma Rask medan Johanna Bundsen började mellan stolparna. På linjen gjorde Linn Blohm sin vana trogen och slet förtjänstfullt.

Det var dock straffläggare Johanna Westberg som utmärkte sig mest i första halvlek. Vänsternian var hundraprocentig från sju meter och fullständigt iskall i läget. Totalt blev det sex straffmål under kvällen från Westberg.

Emma Rask gav Sverige ledningen med 7–4 efter sitt första mål från vänsterkanten. Kort därefter gjorde även H65-produkten 8–4, varpå hemmalaget tog kvällens första time-out. Det blågula rycket var ett faktum.

Spanjorskorna repade sig dock snabbt. Precis som Westberg var Carmen Martin säkerheten själv från strafflinjen medan storstjärnan Nerea Pena löste upp den svenska defensiven. Med två minuter kvar av första halvlek hade den svenska ledningen krympt till 13–12.

Innan den tog slut skulle även Spanien hinna med en kvittering. Almudena Rodriguez utjämnade till 13–13 i den halvlekens sista matchminut.

Sverige fick en smakstart i andra halvlek. Mathilda Lundström och Linn Blohm skrev in sig i målprotokollet och utökade direkt med varsin kasse till 15–13. En Bundsen-räddning och Roberts-räd senare var ledningen tre bollar stor igen.

– Jag är helt okej nöjd. Det är alltid kul att vara tillbaka och spela i landslaget, sade Bundsen efter matchen.

Framför allt var det ett ramstarkt försvarsspel som lade grunden till Sveriges ledning. Spanien körde fast i flera anfall och förlitade sig kraftigt på Nerea Pena. I den 40:e minuten ledde Blågult med 20–16.

Anfallsmässigt skördade Sverige stora framgångar med sina ytternior. Såväl Emma Lindqvist som Jamina Roberts var på hugget under kvällen. Roberts utökade till 22–17 i den 43:e minuten.

Sakta men säkert jobbade sig Spanien ikapp svenskorna. Med fin spridning i målprotokollet löste de allt oftare upp den svenska defensiven.

Med åtta minuter kvar att spela skiljde det endast två bollar mellan lagen. Men Sverige föll inte för hemmalagets tryck. I stället kopplade man ett stenhårt grepp genom Linn Blohm som utökade till 28–25 med drygt en minut kvar att spela.

Men trots en till synes trygg tremålsledning ville det sig inte för Sverige. Med tre snabba mål lyckades Spanien fixa ett oavgjort resultat. Jennifer Gutierrez kvitterade till 28-28 i matchens absoluta slutsekund.

– Vi hade många straffar emot oss och många utvisningar. Sen var vi inte skarpa i 60 minuter, summerade Johanna Bundsen som var klart besviken efter krysset.

Nästa match spelas redan imorgon 18.00 mot Argentina. Gruppens sista omgång spelas dock på söndag mellan Spanien och Argentina.

– Det är nya tag som gäller imorgon. Det blir en tuff match men jag hoppas vi håller en hög nivå då, avslutade Bundsen.

SPANIEN–SVERIGE 28–28 (13–13)
Spanien: Carmen Martin 7, Nerea Pena 6, Ivet Musons Gimeno 3, Alicia Fernandez 3, Mireya Gonzalez 2, Ainhoa Hernandez 2, Jennifer Gutierrez 2, Soledad Lopez, Almudena Rodriguez, Elisabet Cesareo Romero.
Sverige: Johanna Westberg 7, Emma Lindqvist 5, Jamina Roberts 4, Linn Blohm 3, Emma Rask 3, Kristin Thorleifsdottir 2, Melissa Petrén 2, Emma Fernis, Mathilda Lundström.
Målutveckling: 5 min: 2–3, 10 min: 3–5, 15 min: 5–8, 20 min: 7–10, 25 min: 10–12, 30 min: 13–13, 35 min: 14–18, 40 min: 16–20, 45 min: 19–22, 50 min: 22–25, 55 min: 24–27, 60 min: 28–28.
Utvisningar, Spanien: 4 x 2 min. Sverige: 8 x 2 min.
Domare: Viktoria Alpaidze & Tatiana Berezkina, Ryssland.
Publik: – (Polideportivo Pla de l’Arc, Lliria).

OS 2021

Datum: 24 juli–8 augusti 2021
Plats: Tokyo, Japan
Antal länder: 12
Kvalificerade länder: Japan (värdnation), Frankrike (europamästare 2018), Brasilien (panamerikansk mästare 2019), Sydkorea (vinnare av asiatiska kvalet 2019), Angola (vinnare av afrikanska kvalet 2019), Nederländerna (världsmästare 2019) + sex länder från OS-kvalet 19–21 mars