Nyheter

Dam / 10 december 2016

Svensk förlust mot Nederländerna

Sverige förlorade mot Nederländerna med 30–33 efter 13–14 i paus när första omgången av huvudrundans grupp 1 inleddes inför 6 102 åskådare i Scandinavium i Göteborg på lördagskvällen.

• • •

Sveriges tidigare förbundskapten Helle Thomsen, numera coachande Nederländerna, fick alltså se sina nuvarande spelare i Orange(t) besegra sina tidigare spelare i Blågult.
Och Nederländerna gjorde det på ett övertygande sätt, kanske beroende på att Thomsen ju känner de svenska spelarna sedan tidigare och förmodligen lagt upp taktiken efter det. Det var snabba kontringar som gällde, och det gick undan ordentligt. Sverige hann många gånger inte tillbaka till försvarspositionerna och nederländskorna fick alldeles för många enkla mål.
Sverige hade ledningen bara en gång i matchen, 2–1 och likalägen vid 2–2, 4–4, 5–5 och 9–9. I övrigt var det nederländsk ledningen resten. Nederländerna ledde som mest med 32–28 med tre minuter kvar.
Bella Gulldén höll uppe det svenska försvaret tillsammans med bland annat lagkaptenen Sabina Jacobsen och slitvargen Anna Lagerquist som fortsätter att imponera. En annan som imponerade var vänsternian Johanna Westberg som totalt fick 25 minuters speltid, dundrade in sju mål och blev näst bästa målskytt efter Gulldén med åtta fullträffar.
När detta skrivs leder Bella Gulldén mästerskapets skytteliga med totalt 24 mål, lika många som tyskan Svenja Huber.
En som också slet denna gång var mittsexan Linn Blohm som blev hundraprocentig, fyra mål på lika många försök.
Johanna Westberg fick priset till matchens lirare, välförtjänt. Måste ha varit en av hennes bättre landskamper.
Sverige hade svårt att ta sig igenom det täta och kompakta holländska försvaret. Varken Nathalie Hagman eller Loui Sand kom åt att skjuta från kanterna. Över huvud taget var de svenska skotten av medioker kvalitet. Tog inte målvakten Tess Wester dem så missade de målet. Den officiella statistiken säger 53 avlossade svenska skott, ”bara” 30 av dem blev mål.
Det svenska målet vaktades av Filippa Idéhn de 35 första minuterna och av Johanna Bundsen resten. Vi  räknade Idéhns räddningar till tio och Bundsens till sju. Den officiella statistiken säger en räddningsprocent på 29 för båda.
Än bättre räddningsprocent hade Tess Wester i det holländska målet. Hon räddade åtskilligt fler av de svenska skotten. En räddningsprocent 36 efter 16 räddningar på 45 skott.
– Denna match var lite speciell för mig, sade Nederländernas förbundskapten Helle Thomsen på presskonferensen efter matchen.
– Jag är naturligtvis lycklig eftersom vi vann matchen, men jag har också lite känslor för den svenska handbollen. Så på ett sätt är jag väldigt lycklig, men på ett annat sätt är jag ledsen.
– Vi förlorade på grund av deras fart och de snabba kontringarna, menade den svenska förbundskaptenen Henrik Signell.
– Vi visste ju om detta, och pratade om det innan matchen, men vårt försvar blev inte tillräckligt bra organiserat för att stoppa dem.
–Vi gör ju inte allt rätt i det övriga spelet, men det är kontringarna som ställer till det för oss, och  jag tycker vi är på plats oftast, men de vinner kamperna individuellt och vi får inte stopp på dem. Vi är lite för glesa, och det är lite olika saker. Men totalt sett så är det ju kontringarna som vi förlorar på.
–Det handlar nog om att vi inte är tillräckligt tydliga i rollfördelningarna. Vi står och väntar på dem istället för att styra dem och agera.
–Vi kan göra detta mycket bättre än vad vi gjorde i dag.
Johanna Westberg utsågs till matchens lirare och sade på presskonferensen:
– Just nu är jag lite missbelåten, men det går nog över om några timmar med laget, menade Johanna Westberg.
– Som Henrik (Signell) sade är de ju bra på snabba kontringar, men vi var nog lite för långt ifrån för att stoppa dem.
Sverige halkar ner till fjärde plats i tabellen. Tyskland leder gruppen före Frankrike och Nederländerna, alla på fyra poäng. Sverige och Serbien kommer därefter på tre poäng.
Nästa match för Sveriges del blir på måndag klockan 20.45 och motståndare blir Frankrike, som Sverige mötte i genrepet i Alingsås dagarna före EM. Efter svensk ledning i 45 minuter, blev det då till slut förlust med 21–27. Nu gäller det att gå för fullt i alla 60 minuterna
SVERIGE–NEDERLÄNDERNA 30–33 (13–14)
Sverige: Bella Gulldén 8 (4 straffar), Johanna Westberg 7, Linn Blohm 4, Jamina Roberts 4, Loui Sand 3, Hanna Blomstrand, Nathalie Hagman, Sabina Jacobsen, Jenny Alm.
Nederländerna: Cornelia Groot 7, Estavana Polman 6, Yvette Broch 4, Maura Visser 3 (2), Laura van der Heijden 3, Debbie Bont 2, Danick Snelder 2, Kelly Dulfer 2, Michelle Goos 2, Angela Malestein, Tess Wester.
Utvisningar, Sverige: 4 x 2 minuter. Nederländerna: 7 x 2 minuter (inklusive ett direkt rött kort).
Domare: Dalibor Jurinovic och Marko Mrvica, Kroatien.
Publik: 6 102 (Scandinavium i Göteborg).

• • •

I den första matchen i gruppen vann Tyskland klart över Serbien med 26–19 efter 14–10 i pausen. I en dramatisk match vann Frankrike till slut över Spanien i den sena kvällsuppgörelsen med 23–22 efter 10–14 i pausen. Detta sedan Spanien lett i stort sett hela matchen, men förlorade på ett frikastmål från egen planhalva in i ett tomt spanskt mål med en sekund kvar av Frankrikes stjärna Allison Pineau. Pinneau satte dessförinnan ett straffmål med 18 sekunder kvar, och ändrade raskt ett underläge 21–22 till seger 23–22.
Text: Björn Persson
Foto: Bildbyrån