Nyheter

Dam / 4 juli 2021

Sverige besegrade världsmästaren

I går besegrade de svenska damerna den regerande olympiska mästaren Ryssland – i dag var det världsmästaren Nederländernas tur att knäckas. Efter hela 17–9 skrevs slutresultatet till 28–23 och Sverige vann därmed trenationsturneringen i ’s-Hertogenbosch. 

I går besegrade de svenska damerna den regerande olympiska mästaren Ryssland – i dag var det världsmästaren Nederländernas tur att knäckas. Efter hela 17–9 skrevs slutresultatet till 28–23 och Sverige vann därmed trenationsturneringen i ’s-Hertogenbosch.

Den 12 juni lyfter planet till Japan där det svenska damlandslaget finns med. Och laget kommer åker dit med två tunga skalper. Efter att i går ha besegrat Ryssland, olympisk mästare senast, besegrades i dag Nederländerna, världsmästaren från 2019.

Segern grundlades redan i den första halvleken där Nederländerna vara var i ledning vid 1–0 innan Sverige kvitterade, tog ledningen och aldrig släppte den. Försvarsspelet och Johanna Bundsens målvaktsspel fungerade bra, vilket möjliggjorde kontringar och snabba omställningar. Sverige gick till halvtidsvila med en ledning på hela 17–9.

I den andra halvleken gick Sverige runt på samtliga spelare och nederländskorna kom aldrig närmare än fem måls underläge.

Förbundskaptenen Tomas Axnér var av förklarliga skäl nöjd efter matchen:

– Ja, jag är jättenöjd med hela veckan och med de förberedelserna vi har haft. Vi har tränat hårt och ser formtoppade ut, men det kan vi omöjligt kunna vara. Det uppställda försvarsspelet ser bra ut och omställningsspelet i båda de här matcherna är det bästa vi haft under i alla fall min tid som förbundskapten. Vi vinner kontringsmatchen mot Nederländerna som är ett av världens bästa kontringslag. Det kommer att vara viktigt för oss framöver att vi de två beståndsdelarna att fungerar, målvaktsspelet och kontringsspelet, säger han.

– Vi får ett kvitto på det vi har jobbat med under hela våren och sommaren, att vi har tagit ett steg till. Sen vet vi att det här är träningsmatcher och lag som kommer att ha en högre motivationsnivå i ett mästerskap. Jag hoppas att vi kan hitta en fysisk formtopp, det kommer vi behöva i OS då vi bara spelar tuffa matcher där.

Lagkaptenen Carin Strömberg:

– Det var ett styrkebesked. Vi har haft ganska tuffa träningsperioder så det är superkul att kunna göra så här bra matcher med tunga ben och så tätt inpå säsongsslutet. Vi har haft bra försvarsspel och varit superstarka i kontringsspelet. Vi har haft fokus på att trycka och har steg för steg accelererat upp tempot. Vi får fler räddningar, gör tuffare försvarsaktioner och tvingar dem till tekniska fel som vi kan trycka på.

NEDERLÄNDERNA–SVERIGE 23–28 (7–19)
Nederländerna:
Angela Malestein 6, Lois Abbingh 4, Nycke Groot 3, Dione Housheer 2, Bo van Wetering 2, Danick Snelder 2, Merel Freriks, Debbie Bont, Inger Smits, Larissa Nüsser
Sverige: Linn Blohm 9, Nathalie Hagman 5, Jenny Carlson 4, Jamina Roberts 2, Carin Strömberg 2, Elin Hansson 2, Emma Lindqvist 2, Mathilda Lundström, Nina Dano.
Utvisningar, Nederländerna: 3 x 2 min. Sverige: 4 x 2 min.
Matchutveckling: 1–3 (5 min), 4–6 (10 min), 6–8 (15 min), 6–10 (20 min), 8–13 (25), 9–17 (30 min), 13–19 (35 min), 16–22 (40 min), 18–25 (45 min), 18–27 (50 min), 21–27 (50), 23–28 (60 min).
Domare: Tanja Kutler & Maike Metz, Tyskland.
Publik: 1 000 (Sportcentrum Maaspoort, ‘s-Hertogenbosch).

Foto: Christoffer Borg Mattisson