Dam / 28 november 2020

Sverige föll med uddamålet

27–28 (14–12) skrevs Sveriges förlustsiffror mot Ungern i helgens första träningslandskamp. En tajt och svängig drabbning där Sverige saknade skärpan för att dra det längsta strået.

Efter tre dagars uppladdning tillsammans var det äntligen dags för det svenska landslaget att mäta krafterna inför det stundande Europamästerskapet. Ungern väntade i det första av helgens två möten i Trollhättan.

Ungern tog tag i taktpinnen först. Gästerna fick bra träff över hela banan och utnyttjade Sveriges missar i anfallsspelet. Efter tio minuter var ställningen 2–6 i Trollhättan vilket fick förbundskapten Tomas Axnér att lämna in sitt första time-out-kort.

Betydligt bättre försvarsspel lade sedan grunden för Sveriges upphämtning. När Jamina Roberts kontrade in 9–9 i den 23:e minuten var det Sveriges femte raka mål i matchen. Kort därefter var även Blågult i ledning efter Linn Blohms första mål för kvällen till 10–9.

– Vi startade inte jättebra och slarvade för mycket. Sen fick vi bättre flyt och satte dit bollarna helt enkelt. Vi kommunicerade bättre, förklarade Kristin Thorleifsdottir till SVT i halvtid.

Lagkapten Carin Strömberg fastställde senare paussiffrorna till 14–12. En svängig första halvlek där Sverige inledde svagt men så småningom kom ikapp och förbi i målprotokollet.

I den andra halvleken fortsatte lagen att byta mål. Sverige som inledningsvis lyckades hålla sin ledning intakt fick aldrig möjligheten att rycka ifrån ungerskorna.

I stället var det gästerna som kämpade till sig ett momentum i matchen och hämtade ikapp. Med drygt tio minuter kvar att spela återtog Ungern ledningen genom Greta Kacsor som hystade in bollen i öppen kasse i numerärt överläge.

Trots att Sverige flera gånger därefter utjämnade resultatet lyckades man inte ta ledningen på nytt. Ungern gick segrandes med uddamålet 28–27.

– Jag tycker vi hämtade oss bra i första halvlek från ett klart underläge. Men givetvis finns det en del att förbättra. Jag tycker vi spelar slarvigt anfallsmässigt och släppte några enkla skott utifrån, sade Jamina Roberts till SVT efter slutsignal. .

Målbäst i Sverige blev Linn Blohm och Nina Dano som svarade för fyra mål var. Landslagsdebutanten Evelina Erikssons parader mellan stolparna minns vi också.

Returmötet med Ungern spelas redan imorgon i Trollhättan. Avkast för EM-genrepet är 15.30 och matchen ser ni på SVT1 eller SVT Play.

SVERIGE–UNGERN 27–28 (14–12)
Sverige: Linn Blohm 4, Nina Dano 4, Jamina Roberts 3, Melissa Petrén 3, Johanna Forsberg 3, Carin Strömberg 2, Kristin Thorleifsdottir 2, Emma Lindqvist 2, Anna Lagerquist, Bella Gulldén, Elin Hansson, Johanna Westberg.
Ungern: Viktoria Lukacz 6, Katrin Gitta Klujber 6, Noemi Hafra 5, Greta Kacsor 3, Nadine Schatzl 2, Dorottya Faluvegi 2, Eszter Toth, Szandra Szöllösi-Zacsik, Greta Marton, Fanny Helembai.
Målutveckling: 5 min: 1–3, 10 min: 2–6, 15 min: 4–9, 20 min: 7–9, 25 min: 12–10, 30 min: 14–12, 35 min: 18–16, 40 min: 20–18, 45 min: 22–21, 50 min: 24–24, 55 min: 26–26, 60 min: 27–28.
Utvisningar, Sverige: 5 x 2 min. Ungern: 1 x 2 min.
Domare: Mirza Kurtagic & Mattias Wetterwik, Sverige.
Publik: 0 (Arena Älvhögsborg)

SVERIGES KOMMANDE MATCHER

29 november: Ungern (15.30, Arena Älvhögsborg, Trollhättan) Sänds på SVT1 & SVT Play
3 december: Tjeckien, EM (20.30, Jyske Bank Boxen, Herning) Sänds på TV6 & Viaplay
5 december: Spanien, EM (20.30, Jyske Bank Boxen, Herning) Sänds på TV6 & Viaplay
7 december: Ryssland, EM (20.30, Jyske Bank Boxen, Herning) Sänds på TV6 & Viaplay