Dam / 15 december 2017

Sverige förlorade dramatisk semifinal

Det blev en högdramatisk semifinal mellan Sverige och Frankrike. Lagen var jämsides så gott som hela matchen. Frankrike var dock snäppet vassare i slutet av matchen. Sverige var ytterst nära men Frankrike drog det längsta strået, mycket tack vare ett bättre försvarsspel som stressade Sverige till en del tekniska fel. Sverige gjorde dock en väl godkänd semifinal och spelar på söndag om bronsmedaljer. VM-semifinalen slutade 24–22 (11–12) till Frankrike.
– Det känns väldigt tomt nu, sade en besviken Bella Gulldén efter matchen.

• • •

Frankrike inledde matchen bäst. Det franska försvaret fick stopp på Sveriges offensiv. Sverige slarvade en hel del i anfallsspelet och såg ut att vara tagna av stundens allvar. Frankrike ledde med 10–7 efter 23 minuter.

Sverige avslutade den första halvleken mycket bra. Nathalie Hagman var tillsammans med Filippa Idéhn de bästa svenska spelarna i den första halvleken. Hagman kvitterade till 10–10 på kontring efter 26 minuter. Hagman gav även Sverige ledningen minuten efter från sin högerkant.
Den första halvleken slutade 12–11 till Sverige.

Frankrike tog tillbaka kommandot i andra halvlek. Till skillnad från Sveriges andra matcher i mästerskapet präglades semifinalen av det fysiska, snarare än det tekniska. Efter 43 minuter ledde Frankrike med 18–15.
– Vi hade under matchen problem anfallsmässigt. Vi försökte med nya kombinationer och ändra taktiska detaljer för att låsa upp deras defensiv. De är väldigt pålästa och fysiska, berättade förbundskapten Henrik Signell.

Semifinalen avslutades med riktig dramatik. Sverige kom ikapp Frankrike för andra gången i matchen och gav semifinalen ordentlig nerv. Men när allt ställdes på sin spets var det Frankrike som var coolast. Tremålsskytten Blandine Dancette avgjorde med matchens sista mål med halvminuten kvar.
– Det var tillfälligheter som avgjorde. Det hade lika gärna kunnat vara oss i final, menade Nathalie Hagman efter matchen.

Frankrike vann semifinalen med 24–22 (11–12). Det betyder att de får möta Norge i VM-finalen. För Sveriges del väntar bronsmatch mot Nederländerna på söndag 14:30.
– Vi vill inte åka hem tomhänta, menade Hagman inför matchen på söndag.

SVERIGE–FRANKRIKE 22–24 (12–11)
Sverige: Nathalie Hagman 8, Jamina Roberts 5, Johanna Westberg 4 Bella Gulldén 2, Loui Sand, Olivia Mellegård, Hanna Blomstrand.
Frankrike: Alexandra Lacrabere 5, Allison Pineau 4, Laurisa Landre 3, Blandine Dancette 3, Grace Zaadi 3, Camille Ayglon Saurina 3, Siraba Dembele 2, Laura Flippes,
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Frankrike: 6 x 2 min.
Domare: Ignacio Garcia & Andreu Marin, Spanien.
Publik: 11 261 (Barclaycard Arena, Hamburg).