Dam / 28 september 2017

Sverige inledde EM-kvalet med seger

Damlandslaget fick en drömstart på EM-kvalet. I den första kvalomgången ställdes Sverige mot Makedonien i Lund. Man vann matchen med klara 38–26 (18–13), Sverige var flera nummer större än Makedonien och det var aldrig något snack som saken.

• • •

Vägen till EM 2018 i Frankrike började på torsdagskvällen när det Svenska damlandslaget tog emot Makedonien i första kvalomgången.
Sverige inledde den första halvleken på bästa möjliga sett och tog ett ordentligt grepp om matchen.  Det var klasskillnad mellan lagen. Makedonien hängde inte alls med när Sverige satte upp farten. Med 18 minuter spelade ledde Sverige med 11–4.
Det var framförallt försvarsspelet som lade grunden till den Sveriges dominans genom hela matchen. Makedonien stressades till avslut som målvakt Johanna Bundsen tog tämligen enkelt, och skickade upp bollen till kontring. Louise Sand och Nathalie Hagman sprang sönder Makedonien gång på gång. Sverige sprudlade av spelglädje.
En bit in i första halvlek slappnade det Svenska laget av en aning och tillät Makedonien att krypa närmare i målprotokollet. Sverige gick dock välförtjänt ut i halvtidspaus med ledning 18–13.
Sverige ökade på sin ledning i den andra halvleken och fortsatte att spela ut sina motståndare. Makedonien orkade inte med när Svenskorna forsade fram i offensiven.
Matchen slutade med segersiffrorna 38–26 (18–13).
– Vi fortsätter att göra mycket mål, 38 mål är riktigt bra. Vi gör en stark insats även om det finns mer att ta. Vi har mött dem två gånger nyligen där vi gjorde det väldigt bra och att vi trots att vi på förhand visste att vi var ett klart bättre lag gå in och göra det arbete som krävs är jag nöjd med, säger förbundskaptenen Henrik Signell.
Bästa svenska målskytt blev Nathalie Hagman som svarade för åtta fullträffar i sin tidigare hemmaarena, varav en riktig delikatess.
– Vi vann, det var det viktigaste. Sen kanske 26 mål mot Makedonien är lite för mycket, men jag tycker ändå att både (Johanna) Bundsen och (Filippa) Idéhn gjorde en bra match, så vi behöver bli bättre i försvaret, säger hon.
Sverige reser i morgon till Färöarna där nästa match spelas på söndag.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SVERIGE–MAKEDONIEN 38–26 (18–13)
Mål, Sverige: Nathalie Hagman 8, Loui Sand 6, Ulrika Toft Hansen 4, Linn Blohm 3, Emma Fernis 3, Jamina Roberts 3, Daniela Gustin 2, Jenny Alm 2, Carin Strömberg 2, Hanna Blomstrand 2, Olivia Mellegård, Johanna Westberg,, Bella Gulldén.
Makedonien: Elena Gjorgjijevska 9, Sara Ristovska 6, Jovana Sazdovska 2, Ivana Gakidova 2, Dushica Gjorgijevska 3, Teodora Keramichieva 2, Zorica Despodovska, Elena Livrinikj.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Makedonien: 3 x 2 min + ett direktrött.
Publik: 2 271 (Sparbanken Skåne Arena, Lund).
Värdland: Frankrike.
Värdstäder: Nantes, Nancy, Montbeliard, Brest och Paris.
Kvalificering: Värdnationen Frankrike är direktkvalificerat, övriga 15 platser utses genom kvalet. De två bästa lagen i de sju fyrlagsgrupperna, plus den bästa trean, får spela EM.
Speldatum: 1) 27–28 september, 2) 30 ­september–1 oktober, 3) 21–22 mars, 4) 24–25 mars,
5) 30–31 maj, 6) 2–3 juni.