Dam / 13 juni 2017

Sverige klart för VM efter ny storseger

Sverige är klart för VM i Tyskland i december efter en ny förkrossande seger mot Makedonien. Inför 2 164 åskådare i Ystad Arena följdes lördagens elvamålsseger upp med 46–27 efter 26–11 i paus.

• • •

De svenska damerna hade elva mål att gå på efter det första playoffmötet med Makedonien, men hade inga avsikter att bara gå in och spela av returen. I stället var det gasen i botten från början och redan efter fem minuters spel var det svensk fyramålsledning, efter kvarten var ledningen uppe i sex bollar och i halvtid var det förkrossande 26–11 i svensk favör efter ett extremt effektivt anfallsspel.
– Första halvleken var felfri från vår sida. Oavsett vilka vi hade på banan funkade allt på ett fantastiskt sätt, alla var verkligen med och bidrog. Vi hade bestämt oss för att göra en riktigt bra match och jag är imponerad och stolt över spelarnas prestation, säger förbundskaptenen Henrik Signell.
– Vi har haft en jättebra vecka och laget är verkligen girigt på att utvecklas, säger han.
Sverige fortsatte att ösa in mål i den andra halvleken och gjorde totalt 46 på de 60 minuterna. Sverige vann därmed dubbelmötet med hela 77–47 och får därmed spela VM, som avgörs i Tyskland 1–17 december.
Daniela Gustin spelade sin första tävlingslandskamp och gjorde sju mål på sju försök. Högersexan fick också priset som matchens bästa spelare.
– Det var en fantastisk stämning och vi gjorde en riktigt bra insats, då är det kul att spela, säger hon.
Lottningen till VM i Tyskland äger rum vid en ceremoni i Hamburg den 27 juni.
PLAYOFF TILL VM, MATCH 2:2
SVERIGE–MAKEDONIEN 46–27 (26–11)
Mål, Sverige: Loui Sand 9, Daniela Gustin 7, Nathalie Hagman 7 (1), Johanna Westberg 4, Emma Fernis 4, Jamina Roberts 4, Jenny Alm 3, Ulrika Toft Hansen 2, Carin Strömberg 2, Olivia Mellegård, Bella Gulldén (1), Anna Lagerquist, Hanna Blomstrand.
Makedonien: Mirjeta Bajramoska 6, Sara Ristovska 6, Ivana Gadikova 4, Dushica Gjorgjievska 4, Elena Gjeorgjievska 2, Elena Livrinikj 2, Natasha Nolevska, Dajana Jovanovska, Jovana Sazdovska.
Utvisningar, Sverige: 4 x 2 min. Makedonien: 4 x 2 min.
Domare: Said Bounaoura & Khalid Sami, Frankrike.

Italien–Serbien 23–33 (retur 14/6)
Montenegro–Vitryssland 33–26 (retur 15/6)
Ryssland–Polen 31–20 (retur 15/6)
Kroatien–Slovenien 23–28 (retur 15/6)
Tjeckien–Turkiet 29–25 (retur 15/6)
Sedan tidigare är Tyskland, Norge, Danmark, Nederländerna och Frankrike kvalificerade för VM.

VM I TYSKLAND 1–17 DECEMBER 2017
Antal länder: 24.
Lottning: 27 juni i Hamburg.
Gruppspel: 1–8 december i Trier (grupp A med Frankrike), Bietigheim-Bissingen (grupp B med Norge), Oldenburg (grupp C med Danmark) och Leipzig (grupp D med Tyskland). med speldagar 1–8 december.
Åttondelsfinaler: 10–11 december i Leipzig och Magdeburg.
Kvartsfinaler: 12–13 december i Leipzig och Magdeburg.
Semifinaler: 15 december i Hamburg.
Bronsmatch och final: 15 december i Hamburg.
Text: Daniel Vandor
Bilden: Daniela Gustin spelade sin första tävlingslandskamp och gjorde flera mål när Makedonien besegrades i VM-kvalet i Ystad. Foto: Bildbyrån.