Dam / 22 mars 2019

Sverige knäckte Ryssland i Eskilstuna

Det blev seger för de svenska damerna i årets första landskamp. Ryssland besegrades med 27–24 (14–13) i Eskilstuna efter en fin svensk insats.
– Vi gör en jättebra match i dag, säger niomålsskytten Mikaela Mässing.

• • •

Sverige förbereder sig inför sommarens VM-kval mot Slovakien och gör det genom att möta Ryssland två gånger om. Första mötet spelades i Eskilstuna i dag och det andra i Norrköping i morgon.
Såväl Sverige som Ryssland kom med många nya spelare jämfört med EM i Frankrike i december där ryskorna tog silver och Sverige slutade sexa.
Ryssland tog ledningen med både 1–0 och 2–1 men sedan klev Sverige förbi och tappade sedan aldrig ledningen. Första halvleken var jämn och Sverige gick till halvtidsvila med 14–13 för att sedan göra ett ryck i början av den andra halvleken.
Efter ett varsitt mål i inledningen gick Sverige sedan upp till 21–15 efter drygt 40 minuters spel  efter att Mikaela Mässing bland annat gjort mål nummer 17, 18, 19 och 21.
Därefter gick det nästan tio minuter utan svenskt mål och då Ryssland gjorde sex under samma period var det kvitterat. Jamina Roberts bröt sig dock igenom bara sekunderna efter kvitteringsmålet och kunde ge Sverige ledningen igen. Strax senare visade lagkaptenen Carin Strömberg vägen genom att vräka sig fram och göra 23–21.
Ryssland kunde kvittera ytterligare en gång, nu till 23–23, innan Marie Wall, som var tillbaka i landslaget efter ett års skadefrånvaro kunde lobba in 24–23, innan Mässing gjorde 25–23 och Jessica Ryde gjorde en viktig räddning. När Mässing sedan gjorde 26–23 med dryga minuten kvar att spela var matchen vunnen. Mässing gjorde sedan också 27–23, hennes nionde mål i matchen.
Förbundskaptenen Henrik Signell var nöjd efter matchen:
– Jag tycker att vi gör en jättebra prestation och vi höll oss till vår matchplan. Jag tycker inte att det syns att vi haft så lite tid tillsammans  och vi hade ganska få tekniska fel. Och vi hade fina individuella prestationer i målvakterna Johanna Bundsen och Jessica Ryde samt Mikaela Mässing som är en spelartyp som vi inte har så många av med sitt skytte.
Vad pratade ni om i halvtid som gjorde att ni kunde gå ifrån till en sexmålsledning i början av andra?
– Att vi skulle hitta lugnet och bredden i vårt spel. I första styrde de oss in mot mittzonen, men i andra fick vi bättre bredd på våra nior och  därmed större ytor att jobba på. Sen blev vi inte nervösa när de kvitterade utan vi lyckades hitta ett sätt att vinna matchen.
Morgondagens match har avkast i Himmelstalundshallen klockan 16.00 och sänds även på TV10 och Viaplay.
SVERIGE–RYSSLAND 27–24 (14–13)