Nyheter

Dam / 28 april 2022

Sverige mot Danmark i EM-gruppspelet

Danmark, hemmanationen Slovenien och Serbien blir det tre svenska motståndarna i EM i november, det står klart efter dagens lottning. 

Förra veckan blev de svenska damerna klara för elfte raka EM-slutspelet efter att ha vunnit kvalgruppen, i dag ägde lottningen rum i den slovenska huvudstaden Ljubljana.

Sverige, som var placerat i seedningsgrupp 2, lottades mot VM-bronsmedaljören Danmark, hemmanationen Slovenien och Serbien. Gruppen kommer att avgöras i Celje och de tre bästa lagen går vidare till huvudrundan i Ljubljana.

– Målsättningen är förstås att ta oss vidare med så bra förutsättningar som möjligt, säger förbundskaptenen Tomas Axnér som säger så här om motståndarna:

– Serbien har vi mött två gånger i kvalet och har ganska bra koll på. Vi förlorade på bortaplan, men när vi får det att stämma, som i returmatchen, är vi ett bättre lag. Det är ett ungt och spännande lag som förmodligen kommer att bli bättre.

– Slovenien har vi inte mött under min tid som förbundskapten, men de var med i EM senast och var ganska nära i många matcher. De har en X-factor i sin superstjärna på högernio, Anna Gros, och har fördelen av hemmaplan i handbollsmetropolen Celje. Skulle man bortse från hemmaplanen är vi ett starkare lag, men de kommer bli svåra för alla inför hemmapubliken.

– Danmark har tagit väldigt stora steg i de senaste mästerskapen och är ett av de fyra bästa lagen i världen just nu, det visade de både i hemma-EM och nu senast på VM där de tog medalj. En tuff motståndare, men också en häftig derbymatch att spela.

Tar sig Sverige vidare väntar de tre bästa lagen från grupp A som innehåller regerande världs- och europamästaren Norge, Kroatien och Schweiz.

Nästa landslagssamling för Sverige är i september då ett dubbelmöte med Brasilien väntar i Uppsala (29 september) och Eskilstuna (1 oktober).

EM 2022

Datum: 4–20 november 2022
Värdstäder: Ljubljana, Slovenien (Arena Stozice, 12 840), Celje, Slovenien (Arena Zlatorog, 5 800), Skopje, Nordmakedonien (Boris Trajkovski, 6 173), Podgorica, Montenegro (Arena Moraca, 5 000).
Grupp A (Ljubljana): Norge, Ungern, Kroatien, Schweiz
Grupp B (Celje): Danmark, Sverige, Slovenien, Serbien
Grupp C (Skopje): Frankrike, Nederländerna, Nordmakedonien, Rumänien
Grupp D (Podgorica): Polen, Montenegro, Tyskland, Spanien
De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till huvudrundan där grupperna A och B korsas och C och D. Ettorna och tvåorna i respektive grupp i huvudrundan går till semifinal, treorna till match om femteplats.

Text: Daniel Vandor / Foto: Bildbyrån