Nyheter

Dam / 17 december 2016

Sverige mot Makedonien i VM-playoff

Sverige får möta Makedonien i det europeiska playoffspelet inför damernas VM i Tyskland 1–17 december 2017 och Sverige får börja på bortaplan. Det blev klart när Europeiska Handbollförbundet lottade de nio matcherna i samband med en presskonferens på Svenska Mässan i Göteborg på lördagen. Matcherna spelas hemma/borta under spelperioderna 9–11 juni och 13–15 juni.

• • •

24 lag deltar i VM. Direktkvalificerade är Norge som regerande världsmästare sedan 2015 i Danmark, Tyskland som värdnation samt Nederländerna, Frankrike och Danmark som de tre främsta nationerna i det pågående EM:et förutom världsmästarna och värdnationen. I övrigt förfogar Europa över nio platser, och de utses genom playoffspelet.
Tre lag från Afrika har dessutom redan kvalat in till detta VM: Angola som afrikanska mästare 2016, Tunisien som silvermedaljörer och Kamerun som bronsmedaljörer.
–Jag tycker lottningen var så där lite lagom, någonstans mittemellan, tror jag, sade en smått nöjd förbundskapten Henrik Signell om lottningen.
–Det är ju alltid svårt med några av lagen, som man inte har riktigt jättebra koll på. Men jag har ju bara en känsla av det, efter vad de (Makedonien) presterat innan och så där (bland annat ej med i årets EM).
– Men överkomlig som lottning får man väl säga. Det kunde varit värre, med Polen och Kroatien framför allt.
– Det blev ytterligare ett Balkanlag, och det är bra att vi får avsluta hemma, det tror jag. Då har vi ju ett resultat att gå på, och vet vad som krävs. Och störs inte av andra orsaker, som  (en avgörande) match på bortaplan i Balkan kan vara, för där är det ju tufft, med deras publikstöd och annat.
Här de nio playoffmatcherna, det först nämnda laget börjar hemma:
Montenegro–Vitryssland
Italien–Serbien
Ryssland–Polen
Ungern–Slovakien
Rumänien–Österrike
Ukraina–Spanien
Kroatien–Slovenien
Tjeckien–Turkiet
Makedonien–Sverige
De sammanlagda vinnarna i de olika matcherna kvalificerar sig till VM. Lottningen av turneringens gruppspel görs 27 juni i Hamburg.
VM 2017 kommer att spelas i följande tyska städer: Gruppspelen kommer att avgöras i Trier (grupp A med Frankrike), Bietigheim-Bissingen (grupp B med Norge), Oldenburg (grupp C med Danmark) och Leipzig (grupp D med Tyskland) med speldagar 1–8 december.
De fyra främsta i varje gruppspel avancerar till åttondelsfinalerna som avgörs 10–11 december i Leipzig och Magdeburg som också blir spelplats för kvartsfinalerna 12–13 december.
Semifinalerna avgörs i Hamburg 15 december samt bronsmatchen och finalen i Hamburg 17 december.
Text: Björn Persson
Foto: Bildbyrån