Nyheter

Dam / 3 mars 2023

Sexmålsförlust i Strasbourg

Det blev en målsnål historia mellan Frankrike och Sverige i Strasbourg på fredagskvällen. Landskampen slutade 24–18 (12–6) till de regerande olympiska mästarna Frankrike, som genom fint försvar- och målvaktsspel fick Sverige på fall.

– Vi gjorde alldeles för många tekniska fel, summerade förbundskapten Tomas Axnér efter slutsignal.

Sverige inledde fredagens möte i Strasbourg med Jamina Roberts, Jenny Carlson och Emma Lindqvist på nio meter, samt Nathalie Hagman, Linn Blohm och Elin Hansson på sex meter. I mål stod Evelina Eriksson. I försvar byttes Carlson ut mot Anna Lagerquist.

Hemmalaget Frankrike formerade följande startsjua: debutanten Hatadou Sako i mål, Estelle Nze Minko, Laura Flippes och Orlane Kanor på nio meter samt Pauletta Foppa, Chloé Valentini och Alicia Toublanc på sex meter.

Kvällens första mål gjordes av Frankrikes lagkapten Estelle Nze Minko, som i den fjärde minuten gjorde 1–0. Sveriges första fullträff svarade Nathalie Hagman för. Högersexan, som för övrigt spelar i franska Neptunes de Nantes och leder skytteligan i den franska högsta serien, kvitterade till 1–1 på straff.

I den åttonde minuten gjorde Jenny Carlson Sveriges första ledningsmål, 3–2. Bakom Sveriges tidiga ledning låg målvakten Evelina Erikssons storspel. Genom flera svettiga räddningar höll Bukarest-spelaren nere Frankrikes siffror.

– Vi står bra bakåt och har ett målvaktsspel på hög nivå med Evelina. Hon gjorde en fantastisk match, berömde förbundskapten Tomas Axnér efter matchen.

Efter tolv spelade minuter var det helt lika, 3–3. Frankrikes förbundskapten Olivier Krumbholz valde då att ta matchens första time-out.

Frankrike kopplade därefter ett ordentligt grepp om matchen. Oceane Sercien-Ugolin gjorde 8–4 i den 21:a minuten och en minut senare utökade högersexan Coralie Lassource till 9–4. Orsaken till de blågula baklängesmålen stavades skottmissar och tekniska fel i uppställt anfallsspel. Som så många andra lag har gjort genom åren sprang svenskorna in i den franska försvarsmuren.

Totalt gjorde Frankrike åtta mål i rad mellan matchminut 15 och 28. Svensk ledning 4–3 förvandlades till underläge 4–11. Den blågula måltorkan varade i 13 minuter, innan Carin Strömberg reducerade till 5–11.

Paussiffrorna skrevs till 12–6 i Strasbourg.

– Vi gjorde alldeles för många tekniska fel. I första halvlek gjorde vi 13 stycken mot ett platt 6-0, det klart det är problematiskt när vi brukar ligga på 10 st per match de senaste mästerskapen. Frankrike spelade försvar på ett lite annorlunda sätt och vi blev lite paralyserade. Vi gick inte för det fullt ut och det blev för mycket mellanmjölk, menade Axnér.

I andra halvlek var målfördelningen jämnare. Mellan minut 46 och 50 gjorde Sverige fyra mål i följd, vilket minskade underläget från 12–20 till 16–20. Men tyvärr spelade Frankrike ett alldeles för bra anfallsspel för att tappa övertaget i målprotokollet.

– Vi gjorde en uppryckning i andra halvlek. Men när vi väl inte gjorde så många tekniska fel så brände vi för många klara lägen. Deras målvakter gjorde också några bra räddningar.

Sverige kom aldrig närmare än fyra bollars underläge i andra halvlek. Förlustsiffrorna skrevs till slut till 18–24. Den andra halvleken slutade 12–12. Bästa svenska målskyttar blev Jenny Carlson, Elin Hansson, Carin Strömberg och Jamina Roberts med tre mål vardera.

Senast Sveriges damlandslag endast gjorde 18 mål på en hel match var den 30 mars 2014, då man spelade oavgjort 18–18 mot Serbien.

– Vi behöver titta på vårt anfallsspel till nästa match. Vi får försöka hitta fler nycklar tills på söndag, avslutade Axnér.

Nästa match för de blågula damerna spelas redan på söndag, även då mot Frankrike. Avkast sker klockan 17.15 i Montbeliard. Länk till webbsändning finns nedan.

FRANKRIKE–SVERIGE 24–18 (12–6)

Frankrike: Estelle Nze Minko 8, Tamara Horacek 4, Déborah Lassource 3, Coralie Lassource 2, Lucie Granier 2, Chloé Valentini, Orlane Kanor, Grace Zaadi, Oriane Ondono, Oceane Sercien-Ugolin.
Sverige: Jenny Carlson 3, Elin Hansson 3, Carin Strömberg 3, Jamina Roberts 3, Frida Rosell 2, Linn Blohm 2, Nathalie Hagman, Jennifer Johansson.
Målutveckling: 5 min: 2–1, 10 min: 3–3, 15 min: 4–4, 20 min: 7–4, 25 min: 10–4, 30 min: 12–6, 35 min: 15–8, 40 min: 16–11, 45 min: 19–12, 50 min: 20–15, 55 min: 22–16, 60 min: 24–18.