Nyheter

Dam / 26 augusti 2021

Sverige ställs mot Puerto Rico i VM

Puerto Rico vann i går det nordamerikanska och karibiska mästerskapet, vilket innebär att de tar plats i Sveriges grupp i VM i Spanien 1–19 december.  

Förra två veckor sedan lottades grupperna till damernas VM i Spanien 1–19 december, men den enda kommande motståndaren som Sverige faktiskt fick reda på då var regerande världsmästaren Nederländerna.

På grund av pandemin har flera kontinentala mästerskap skjutits upp och segraren i det nordamerikanska och karibiska mästerskapet liksom femman i det asiatiska mästerskapet skulle bli klara senare.

I Elgin i amerikanska Illinois har det nordamerikanska och karibiska kvalet nu avgjorts och det var fyra länder som deltog: Puerto Rico, USA, Grönland och Mexiko. Alla möte alla i gruppspelet och ettan Grönland ställdes sedan mot tvåan Puerto Rico i finalen medan grupptrean Mexiko fick möta USA i bronsmatchen.

Puerto Rico tog i gårdagens final revansch för förlusten i gruppspelet mot Grönland (23–26) och vann med hela tio bollar, 34–24.

Puerto Rico har deltagit i en VM-turnering tidigare, i Danmark 2015 där blev en 20:e plats. Sverige och Puerto Rico har aldrig tidigare möts på damsidan.

De asiatiska mästerskapen avgörs i Jordanien 15–25 september och femman i den turneringen kommer alltså också att spela i Sveriges grupp. De tolv länderna som deltar är Sydkorea, Kazakstan, Hongkong, Singapore, Qatar, Uzbekistan, Jordanien, Japan, Iran, Indien, Kuwait och Afghanistan.

VM 2021

Datum: 1–19 december 2021
Värdland: Spanien
Spelorter: Castellon, Granollers, Lliria, Torrevieja
Format: Åtta grupper á fyra lag, de tre bästa i varje grupp går till huvudrundan där  det är fyra grupper á sex lag (grupp A korsas med grupp B, C med D, E med F och G med H). De två bästa i varje grupp i huvudrundan går till kvartsfinal.
Grupp A (Granollers): Frankrike, Montenegro, Angola, Slovenien
Grupp B (Lliria): Ryska Handbollförbundets lag, Serbien, Kamerun, Polen
Grupp C (Castellon): Norge, Rumänien, Fyran i asiatiska mästerskapen*, Fyran i asiatiska mästerskapen*
Grupp D (Torrevieja): Nederländerna, Sverige, Puerto Rico, Femman i asiatiska mästerskapen*
Grupp E (Lliria): Tyskland, Ungern, Tjeckien, Slovakien
Grupp F (Granollers): Danmark, Ettan i asiatiska mästerskapen*, Tunisien, Kongo-Brazzaville
Grupp G (Castellon): Kroatien, Tvåan i asiatiska mästerskapen*, Ettan i syd- & centralamerikanska mästerskapen**, Trean i syd- & centralamerikanska mästerskapen**
Grupp H (Torrevieja): Spanien, Österrike, Tvåan i syd- & centralamerikanska mästerskapen**, Sexan i asiatiska mästerskapen*
* Asiatiska mästerskapen avgörs i Jordanien 15–25 september
** Syd- och centralamerikanska mästerskapen avgörs i Paraguay 5–9 oktober

Sveriges gruppspelsmatcher: 
3 december: Femman i asiatiska mästerskapen* (20.30)
5 december: Puerto Rico (15.30)
7 december: Nederländerna (20.30)
Matchtiderna kan ändras

Text: Daniel Vandor
Foto: Christoffer Borg-Mattisson