Nyheter

Dam / 5 december 2019

Sverige tog fjärde raka segern

Sverige hade inga större problem att besegra Argentina i VM-gruppspelets fjärde omgång. Slutsiffrorna skrevs 30–23 (14–11) till blågul favör efter ytterligare en väl genomförd andra halvlek. Likt övriga gruppmotstånd hittills orkade inte Argentina stå emot hela vägen.
– Det kändes som att vi hade koll på dem i större delen av matchen, sa sexmålsskytten Mikaela Mässing till TV6.

Efter fyra matcher i VM är Sverige fortsatt obesegrade. Torsdagens match mot Argentina följde i samma mönster som de tidigare vinsterna. Sverige inledde slarvigt men kopplade ett ordentligt grepp allteftersom. I den andra halvleken tog Sverige över kommandot helt och hållet. Till slut skrevs segermarginalen till sju bollar.

– I försvaret hade vi rätt bra koll på dem, men jag tycker vi hade kunnat göra tio mål till. Vi var lite slarviga med våra avslut, sa Martina Thörn som vaktade målet från start till slut till TV6.

– Det var väldigt kul att spela en hel match. Jag tyckte min egen prestation var helt okej, fortsatte Thörn.

Även Mathilda Lundström och Carin Strömberg gjorde sin första match från start i mästerskapet. Mittsexan Anna Lagerquist inledde målskyttet för svensk del, men det var Argentina som var vassast framför mål i matchupptakten. Efter drygt tio minuter var ställningen 5–3 till sydamerikanerna, främst tack vare storskytten Elke Karsten som hade flera fullträffar från niometer i första halvlek.

– Argentina är ett bra lag. Det gäller att vara vaken hela tiden, de har många spelare som bara går på, sa Jamina Roberts i halvtidsvilan till TV6.

Efter en uppryckning i det offensiva spelet kunde Sverige gå ut i pausvila med ledning 14–11. Marginalerna kunde dock varit större. Sveriges effektivitet framför mål lämnade mer att önska.

– Vi tar lite för snabba avslut. Vi behöver få upp skärpan. Jag hoppas att vi kommer trötta ut dem i andra halvlek nu, analyserade Roberts vidare i paus.

Noterbart från den första halvleken var även Bella Gulldéns straffmål vilket innebar reducering till 2–3. Det var nämligen Gulldéns 800:e mål i landslagströjan. Det är tredje flest i landslagshistorien. Bara Åsa Mogensen (Eriksson) och Mia Hermansson-Högdahl som har satt fler bollar i nät.

Argentina hängde inledningsvis med svenskorna i andra halvlek. Men efter ett par viktiga räddningar av Thörn kunde Sverige andra fas-kontra till sig ett matchavgörande försprång. Efter 50 minuter var ställningen 24–18. En stund senare skrevs slutresultatet till 30–23 (14–11).

På fredag väntar de olympiska mästarna Ryssland i en ren gruppfinal. Likt Sverige har de också vunnit samtliga matcher i gruppspelet hittills. Vid seger där har Sverige skaffat sig bästa förutsättningar inför huvudrundan som inleds på söndag. Förbundskapten Henrik Signell vet vad som gäller mot guldkandidaten Ryssland.

– Det gäller att vi höjer vår lägstanivå och att vi blir lite skarpare. Vi har inte råd att slarva i varken försvar eller anfall. Jag vet att vi har det i oss att vara bra över hela banan, sa han till TV6.

SVERIGE–ARGENTINA 30–23 (14–11)

Sverige: Mikaela Mässing 6, Jamina Roberts 4, Bella Gulldén 4, Nathalie Hagman 3, Carin Strömberg 3, Mathilda Lundström 2, Hanna Blomstrand 2, Anna Lagerquist 2, Melissa Petrén 2, Olivia Mellegård, Linn Blohm,
Argentina: Luciana Mendoza 7, Elke Karsten 5, Victoria Urban 2, Macarena Sans 2, Antonela Mena, Camila Bonazzola, Macarena Gandulfo, Manuela Pizzo, Victoria Crivelli, Micaela Casasola, Malena Cavo,
Målutveckling: 1–2 (5 min), 3–3 (10 min), 5–6 (15 min), 8–8 (20 min), 12–10 (25 min), 14–11 (30 min), 18–13 (35 min), 19–16 (40 min), 21–17 (45 min), 24–18 (50 min), 26–21 (55 min), 30–23 (60 min).
Utvisningar, Sverige: 5 x 2 min. Argentina: 3 x 2 min.
Domare: Davor Loncar & Zoran Loncar, Kroatien.
Publik: 2 442 (Park Dome, Kumamoto, Japan).