Nyheter

Dam / 11 juli 2024

Tobias Frejfors vd för EM 2026

Efter tre mästerskap i Sverige med Krister Bergström som vd står det nu klart att Tobias Frejfors tar över den rollen inför herrarnas EM på hemmaplan i januari 2026.

 – Det ska bli fantastiskt roligt att leda en organisation i världsklass och tillsammans med landslaget och värdstäderna arrangera en oförglömlig handbollsfest, säger han.

2023 var ett historiskt år då Sverige, som första land någonsin, arrangerade VM för både herrar och damer. Det bjöds på många publikfester och om ett och ett halvt år är det dags för nästa mästerskap på hemmaplan.

Tillsammans med Danmark och Norge står Sverige som värd för herrarnas EM 2026 – ett upplägg som också gäller för damernas EM 2028.

Sedan 2011 har Svenska Handbollförbundet arrangerat internationella mästerskap i aktiebolagsform och Tobias Frejfors har utsetts till vd för Handbolls-EM 2026 Sverige AB. Frejfors har sedan 2016 arbetat som projektledare för Svenska Handbollslandslaget AB, ett av SHF helägt bolag med fokus på kommersiell utveckling och landskampsarrangemang. Han har således varit med under perioden som innefattat EM 2016, EM 2020 och båda VM-slutspelen 2023 och däremellan drivit arbetet med seniorlandslagens hemmalandskamper.

– Det känns oerhört inspirerande att få möjligheten att fortsätta utveckla det fina arbete som Krister Bergström och tidigare mästerskapsorganisationer gjort de senaste åren. Jag känner mig trygg i att det inte bara är våra herr- och damlandslag som presterar på planen utan att vi också har ett fantastiskt lag vid sidan av planen som har erfarenhet från att arrangera högklassiga och hållbara arrangemang, säger han.

Sverige, som i egenskap av arrangörsland är direktkvalificerat för EM 2026, kommer att spela sitt gruppspel i Malmö Arena. Kristianstad är den andra svenska värdstaden och kommer också att arrangera ett gruppspel. De två bästa lagen från respektive grupp går sedan till huvudrundan i Malmö tillsammans med två lag från en av grupperna som avgörs i Norge.

– Utan engagemanget från värdstäderna hade det varit omöjligt för oss att arrangera ett mästerskap på den här nivån. Såväl Malmö som Kristianstad har organisationer som är oerhört professionella och erfarna och tillsammans med Visit Skåne, Region Skåne och Malmö Arena ser vi fram emot att fylla arenorna och skapa härliga minnen för såväl supportrar som spelare, säger Frejfors.

Fredrik Rapp, ordförande i Svenska Handbollförbundet:

– Att arrangera internationella mästerskap är viktigt såväl ur en publik synvinkel som ur ett ekonomiskt perspektiv då överskottet går direkt tillbaka till utvecklingen av svensk handboll. Vi har under de senaste åren visat att vi kan arrangera mästerskap och enskilda landskamper i absolut världsklass. Tobias Frejfors har varit en viktig del i det arbetet och det känns både tryggt och naturligt att han med den kunskap och erfarenhet han samlat på sig och det driv han har nu ska leda oss i arbetet inför och under EM 2026. Vi ser fram emot ytterligare en härlig handbollsfest på hemmaplan.

Krister Bergström, som var vd för EM 2020 och VM 2023 kommer att finnas kvar i organisationen runt 2026 i en roll som vice ordförande i styrelsen och senior advisor i nya EM-bolaget.

– Krister har varit oerhört viktig under de senaste mästerskapen och det känns bra att vi kan fortsätta att dra nytta av hans expertis i den kunskapsöverföring vi nu genomför. Kraven på mästerskapsarrangemang höjs hela tiden, men vi är också med och driver utvecklingen framåt och Tobias kommer tillsammans med övrig organisation, såväl centralt som lokalt, att säkerställa att vi lever upp till det vi lovat att vi ska leverera, säger Stefan Lövgren, ordförande i EM 2026 AB och vd för Svenska Handbollslandslaget AB.

EM 2026

Datum: 15 januari–1 februari 2026
Värdländer: Sverige, Danmark och Norge
Värdstäder: Malmö (Malmö Arena), Kristianstad (Kristianstad Arena), Herning (Jyske Bank Boxen), Oslo (Telenor Arena)
Antal lag: 24
Klara för EM (4): Sverige, Danmark, Norge (värdnationer), Frankrike (regerande mästare)
Klicka här för att få information om förköp och biljettsläpp till EM 2026

STYRELSEN FÖR HANDBOLLS-EM 2026 SVERIGE AB

VD: Tobias Frejfors
Ordförande: Stefan Lövgren (VD, Svenska Handbollslandslaget AB)
Vice ordförande: Krister Bergström (VD, Reminder Consulting AB
Ledamöter: Christian Albinsson (partner, People People People AB), Peter Gentzel (VD, Svensk Elithandboll AB), Maria Dalmalm (VP Controlling & Strategic Development, Vattenfall AB), Ragnar Lindqvist (advokat, Ragnar Lindqvist Advokat AB), Teresa Utkovic (COO QueensLab), Robert Wedberg (generalsekreterare, Svenska Handbollförbundet)

TIDIGARE HANDBOLLSMÄSTERSKAP I SVERIGE

VM för herrar: 1954, 1967, 1993, 2011, 2023
VM för damer: 2023
EM för herrar: 2002, 2020
EM för damer: 2006, 2016

Text: Daniel Vandor
Foto: Christoffer Borg Mattisson